Ugrás a cikkhez
Reklám

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette egy keddi hivatalos vacsorán, hogy Barack Obama elnök ígéretéhez híven az Egyesült Államok befogad tízezer szíriai menekültet az idén szeptember 30-áig tartó pénzügyi évben.

A tízezer főbe olyan szíriaiakat választanak ki az ENSZ menekülttáboraiból, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak (például özvegy asszonyok, idős vagy fogyatékos emberek), és akiknek az Egyesült Államokban való letelepedését az amerikai biztonsági szolgálatok és a hírszerzés jóváhagyja.

“Ez a szám hatszorosa annak, ahány menekültet tavaly befogadott az Egyesült Államok” – tette hozzá a külügyminiszter azon a vacsorán, amelyet a muzulmánok böjti hónapjának vége alkalmából rendezett a minisztérium.

A tízezer szíriai befogadása nem része a zöldkártyaprogramnak, amelynek keretében az Egyesült Államok hivatalosan letelepít bevándorlókat.

Kerry bejelentette azt is, hogy Washington további 439 millió dollár segélyt nyújt azoknak a szíriaiaknak, akiknek el kellett menekülniük otthonukból, és vagy hazájukon belül, vagy Libanonban, Irakban, Törökországban, Jordániában, Egyiptomban, valamelyik ENSZ-menekülttáborban találtak menedékre. Az Egyesült Államok a szíriai háború kezdete óta eddig összesen 5,1 milliárd dollár segélyt nyújtott a szíriai menekülteknek.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából