Ugrás a cikkhez
Reklám

Irakban az általa korábban ellenőrzött területek csaknem felét már elveszítette az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, Szíriában viszont kevéssé jelentős a dzsihadisták visszaszorulása - derül ki az amerikai védelmi tárca hétfőn közzétett jelentéséből.

Az Irakban korábban megszállt területek "mintegy 45 százaléka" szabadult már fel, Szíriában ugyanez az arány 16-20 százalékra tehető - közölte Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Az Iszlám Állam 2014-ben robbanásszerű terjeszkedést hajtott végre, Irak északi és nyugati részén hatalmas területeket foglalva el, és tavaly al-Anbár tartomány központját, Ramádit is sikerült bevennie, amelyet december és január folyamán szabadított fel az iraki haderő.

Az Iszlám Állam viszont továbbra is ellenőrzése alatt tartja a tartomány nagy részét, valamint Ninive kormányzóságot is az ország északi részén, emellett pedig a kormány által ellenőrzött területeken is képes szervezett és pusztító terrortámadások végrehajtására.

Szíriában főleg a nemzetközi közösség által támogatott kurd fegyveresek voltak képesek sikereket elérni az Iszlám Állam ellen az ország északi részén, valamint a kormányerők márciusban orosz segítséggel sikeresen foglalták vissza az ókori Palmüra romjait és a mellette fekvő Tadmur városát, amelyet azonban a múlt héten ismét sikerült az Iszlám Államnak elvágnia a külvilágtól.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából