Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai légierő 2015. októberében mért csapást az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet kunduzi kórházára. A Pentagon pénteki hivatalos jelentésében úgy foglalt állást, hogy a bombázás nem minősül háborús bűncselekménynek.



Az Orvosok Határok Nélkül által közreadott kép arról a kórházról, amelyet bombatalálat ért 2015. október 3-án hajnalban az észak-afganisztáni Kunduzban, amelynek birtoklásáért a tálib lázadók és a koalíciós erők hat napja harcoltak egymással. A szervezet közlése szerint a kórház részben romba dőlt, három munkatársuk meghalt, és 30 sorsáról nem tudnak semmit

Az amerikai "védelmi" minisztériumban Joseph Votel tábornok, az amerikai hasereg központi parancsnokságának vezetője tájékoztatta a sajtót a vizsgálóbizottság állásfoglalásáról.

Votel tábornok közlése szerint a bizottság úgy értékelte, hogy "nem háborús bűncselekmény, hanem tévedések sorozata történt". "Az amerikai katonák egy része nem tartotta tiszteletben a fegyveres konfliktusokban is érvényes nemzetközi jogszabályokat" - fogalmazott Votel tábornok.

Felhívta a figyelmet arra, hogy háborús bűncselekménynek a polgári személyek vagy védett helyek és intézmények ellen szándékosan elkövetett támadás minősül, nem pedig egy "akaratlanul, véletlenül elkövetett támadás". A tábornok - az újságírók kérdéseire válaszolva - többször is azt állította, hogy emberi tévedések sorozatáról volt szó, és - mint fogalmazott - a katonák egyike sem volt tudatában annak, hogy kórházat bombáznak.

A sratégiai fekvésűnek számító Kunduzben tavaly október 3-án bombázták le az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kórházat, a támadásban több mint harmincan, köztük orvosok és betegek haltak meg.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából