Ugrás a cikkhez
Reklám

Kiszivárgott információk szerint hétfőn mintegy ötszáz, vélhetően afganisztáni és pakisztáni embert toloncolhatnak vissza Törökországba, az EU-török megállapodás szerint - mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója vasárnap reggel az M1-en.

Sántha Hanga közlése szerint a visszatoloncolás elsősorban a március 20-a után érkezettekre érvényes, összesen hozzávetőleg 5600 migránsról van szó. Kevés az információ, nem tudni, hogy hajóval vagy repülővel történik majd a visszatoloncolás, a bizonytalanságot érzik a görög szigeteken rekedt emberek is, zavargások vannak - jegyezte meg.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az unió vízummentességet ígért Törökországnak a megállapodásban - mintegy 72 feltétel teljesülése esetén -, meg fog nőni a török, vagy hamis török útlevelekkel folytatott kereskedelem is.

Kitért arra, hogy a görög hatóságok túlterheltek, régebb óta kérnek segítséget az uniótól, a jelenlegi emberi erőforrás húszszorosára, rendvédelmi emberekre, tolmácsokra lenne szükségük. Elmondta: mintegy négyszáz embert kértek segítségnek, vasárnap harminc szakember érkezik Görögországba.

Frissítés: Törökország válogat

Ankara választja ki, hogy a szír menekültek közül kiket küld Európába a migráció visszaszorítását célzó március 18-ai megállapodás keretében - jelentette ki Efkan Ala belügyminiszter.

Az egyezmény értelmében az EU-nak minden egyes Görögországból Törökországba visszatoloncolt szíriai állampolgárért cserébe be kell fogadnia egy szíriai betolakodót közvetlenül Törökországból. A nyugat-törökországi Bodrum városban tartott, a migrációval kapcsolatos találkozón Efkan Ala hangoztatta: Törökország azokat a "menekülteket" fogadja vissza, akik március 20-ától kezdve érkeztek Görögországba az Égei-tengeren keresztül. Az afgán, a pakisztáni és az iraki migránsokat hazájukba küldik tovább, míg a szír (?) "menekülteket" először átmeneti védelmi központokba, majd délkelet-törökországi táborokba irányítják - közölte.

A török belügyminiszter arra is kitért, hogy míg ők az unióval létrejött egyezmény aláírását követően 25 összekötő tisztet küldtek Görögországba, addig a görögök 5-öt állítottak szolgálatba Törökországban. Ala elmondta, hogy április 4-én 500 "menekültet" tudnak visszafogadni; a görög fél eddig 400 migráns visszaszolgáltatását jelezte. Az Anadolu török hírügynökség szerint hétfőn két hajó érkezik migránsokkal a görög Leszbosz szigetről a török Dikili kikötőjébe.

Egy migránsra egy rendőr

Az NTV török hírtelevízió Dikiliben tartózkodó tudósítója, Merih Ak vasárnap arról számolt be, hogy a török hatóságok két sátrat állítottak fel a hajókikötőben. Itt először egészségügyi vizsgálatot végeznek el a migránsokon, majd ujjlenyomatot vesznek tőlük, fényképet készítenek róluk, valamint rögzítik személyes adataikat. Szigorú biztonsági óvintézkedések keretében minden egyes migránsra egy rendőr fog felügyelni.

A török külügyminisztérium reagált az Amnesty International azon pénteki állításaira, melyek szerint Törökország naponta mintegy száz olyan saját állítása szerint szíriai betolakodót fordított vissza erőszakkal szülőföldjére idén január közepe óta, aki nem regisztráltatta magát a hatóságoknál. A külügyminisztérium szerint a jogvédő szervezet állításai "egyáltalán nem tükrözik a valóságot".

Törökország a menekülttáboraiban közel 270 ezer szíriait helyezett el, valamint gondoskodik a városaiban lakó több mint 2,7 millió szíriai élelmiszer-ellátásáról, oktatásáról, szakképzéséről és társadalmi tevékenységekben való részvételéről is. Emellett a menekülttáborokon kívül élő szírek ingyenes egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra jogosultak. Ez év január 15. óta a Szíriából érkezett migránsok munkavállalási engedélyt kaptak. A török külügyminisztérium szerint mindez azt bizonyítja, hogy Ankara lelkiismeretesen betartja a konfliktusövezetbe való visszaküldés tilalmát. Elszomorító, hogy miközben Törökország mindent megtesz a szíriai migránsok érdekében, az Amnesty International állításait olyan országok sajtóorgánumai is közlik, amelyek a "menekültek" megállítása céljából drótkerítést emeltek határaikon - áll a közleményben.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Az EU-török alku első jele: hódítók ezreit szállítják a szigetekről a görög szárazföldre - hisz Ankara úgyis lezárja a határt

- Politikai értelemben siker a betolakodócseréről született megállapodás, mert jól kommunikálható - véli a politológus
- Megvan a csodálatos EU-s megállapodás: mi visszaküldjük Ahmedet, cserébe megkapjuk a törököktől Mohamedet
- Brüsszeli alku: Merkel szerint "minden tagállam részt vesz a menekültek Törökországból való áttelepítésében"




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából