Ugrás a cikkhez
Reklám

Berlin és Tunisz megállapodott kedden abban, hogy kísérleti jelleggel gyorsított eljárásban hazatoloncolják Németországból azokat a tunéziai állampolgárokat, akiknek menedékkérelmét elutasították. Marokkóval és Algériával már korábban megállapodott Németország.

Thomas de Maiziére német belügyminiszter a Habíb Eszid tunéziai kormányfővel Tuniszban folytatott megbeszélését követően elmondta, hogy első körben mintegy 20 tunéziait toloncolnak vissza hazájába, ezzel "tesztelve", hogy hatékonyan működik-e az eljárás.

A cél az, hogy megállapodást kössenek a Németországból kiutasított tunéziaiak rendszeres visszatoloncolásáról.

Tunézia és Németország egyúttal azt is jelezte, hogy mélyíteni szándékozik a kétoldalú biztonsági együttműködést: Maiziére elmondta, a közös munka kiterjedne a tunéziai biztonsági erők kiképzésére, a terrorizmus elleni harcra, és további erőfeszítéseket tennének azért, hogy a német turistáknak is "nyugodt lelkiismerettel" lehessen úticélként ajánlani Tunéziát.

Maiziére Tunézia mellett előzőleg hasonló célból két másik Maghreb-országot, Marokkót és Algériát is felkereste, és utóbbi két kormány részéről is ígéretet kapott az együttműködésre, és a német hatóságok által elutasított menedékkérők visszafogadására.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából