Ugrás a cikkhez
Reklám

A líbiai egységkormány minél előbbi létrehozását szorgalmazta John Kerry amerikai külügyminiszter a Rómában vasárnap rendezett nemzetközi Líbia-konferencián, amelyen 17 ország és nemzetközi szervezetek mellett a legfőbb líbiai politikai csoportok képviselői is részt vettek.

Az amerikai diplomácia vezetője a találkozót záró sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a jelenlegi líbiai helyzet mindenki számára veszélyes, "ezért nem engedhetjük meg, hogy így maradjon". A konferencia egyhangúlag támogatta egy líbiai nemzeti egységkormány megalakítását, amelyről december 16-án Marokkóban születik megállapodás.

Az észak-afrikai országban eluralkodott a káosz Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után. A tervek szerint a kelet-líbiai Tobrukban működő, nemzetközileg elismert parlament, illetve a tripoli székhelyű, iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) szerdán nyilatkozatot ír alá. Ebben az ENSZ támogatását is élvező nemzeti egységkormány 40 napon belüli létrehozását, valamint egy nemzeti tíztagú közös bizottság felállítását irányozzák elő, amely kijelöli majd az észak-afrikai ország átmeneti elnökét és helyettesét.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja szerint megkezdődött az észak-afrikai ország stabilizálása, és ezt a folyamatot "nem lehet megállítani". Kobler kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Tripoli ismét Líbia fővárosaként és a nemzeti kormány székhelyeként működjék. Az ENSZ képviselője arra emlékeztetett, hogy az ország hatmilliós lakosságából 2,4 millióan szorulnak minél gyorsabb humanitárius segítségre. John Kerry azt kérte, hogy minden líbiai politikai csoport támogassa a nemzeti egységkormányról szóló megállapodást. Úgy fogalmazott, "aki a megállapodás ellen tesz, megfizeti ennek következményeit". Az amerikai külügyminiszter szerint a nemzeti kormány az egyetlen törvényes alap, amelyre Líbia jövője épülhet. Bejelentette, nemzetközi tervvel garantálják, hogy a líbiai kormány negyven napon belül elfoglalja helyét Tripoliban és "biztonságban is legyen". Kerry hangsúlyozta, készen áll minél előbb találkozni az új líbiai kormánnyal, hogy egyeztessen az ország szükségleteiről.

A konferencia házigazdája, Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elmondta, hogy Róma kiemelt szerepet kíván vállalni az olasz partoktól alig háromszáz kilométerre lévő Líbia akár katonai segítésében is, amelyhez szoros történelmi és gazdasági szálak fűzik, de ennek feltétele a líbiai kormány felkérése és az ENSZ felhatalmazása. Az olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Líbia stabilitása a leghatékonyabb eszköz az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fenyegetésével szemben. Becslések szerint az IÁ közel háromezer katonája tartózkodik Líbiában.

A római Líbia-konferencián tizenhét ország, az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga és az Afrikai Unió küldöttsége vett részt, köztük a Líbiával szomszédos országok külügyminiszterei, Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes, valamint a líbiai parlament és a CGN tagjai is. Közös nyilatkozatukban elkötelezettségüket és a líbiai kormánnyal való együttműködésüket hangsúlyozták az IÁ-val szemben. Ezt szorgalmazta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki ugyanerről egyeztetett Paolo Gentilonival még szombaton Rómában.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából