Ugrás a cikkhez
Reklám

Mivel a Csád-tó medencéjéből várhatjuk a következő migránshullámot (lásd kapcsolódó anyagunkat), nem árt, ha ismerkedni kezdünk leendő szomszédaink mindennapi rutinjával.

Legkevesebb 27 ember veszítette életét és nyolcvanan megsérültek szombaton egy hármas öngyilkos merényletben, amelyeket ismeretlen tettesek követtek el a közép-afrikai Csádban, a Nigériával szomszédos Csád-tó egyik szigetének piacán - közölték csádi biztonsági források.

"Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Loulou Fou szigetének heti piacán, három különböző helyen" - közölte az AFP-vel egy nevének elhallgatását kérő helyi biztonsági forrás, hozzátéve, hogy a robbantások következtében "30-an haltak meg, 27 civil és a három merénylő, és további több mint 80 polgári személy megsérült".

November 9-én a Csád-tó térségében rendkívüli állapotot vezettek be, miután nem sokkal azelőtt az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel szövetséges Boko Haram afrikai iszlamista csoport fegyveresei terrorcselekmények és diverzáns akciók sorozatát hajtották végre. A rendkívüli állapotot a csádi kormány később 4 hónappal meghosszabbította.

A Boko Haram hausza nyelvű kifejezés, jelentése: "a nyugati oktatás bűn". Ez az iszlamista szervezet Nigéria északi és északkeleti részén tevékenykedik, harcosai azonban a szomszédos Nigerben, Kamerunban és Csádban is hajtanak végre véres merényleteket.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: Az utánpótlás kifogyhatatlan: Fekete-Afrikából, a Csád-tó medencéjéből várhatjuk a következő dömpinget





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából