Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Európai Unió embercsempészek ellen indított, Sophia elnevezésű katonai műveletében 5723 migránst mentettek ki a Földközi-tengeren, 46 csempészhajót vontak ki a forgalomból, és 43, embercsempészéssel gyanúsított személyt fogtak el a hatóságok a nyár óta - közölte Enrico Credentino olasz admirális szerdán Brüsszelben.

A földközi-tengeri embercsempészettel szembeni, EuNavforMed - szeptember vége óta Sophia - nevet viselő európai katonai művelet június és szeptember közötti első szakaszában az európai hadihajók elsősorban felderítést és információgyűjtést végeztek az észak-afrikai és a dél-európai partok közötti emberkereskedelem útvonalainak feltérképezésére.

Október elején vette kezdetét a második szakasz. Ennek célja már az embercsempészek hajóinak "üzemen kívül helyezése" és lefoglalása, az emberkereskedők által használt minden más eszközzel együtt, a műholdas navigációs rendszerektől az okostelefonokig.

A katonai művelet október 18-tól ENSZ-mandátummal is rendelkezik. Ez a mandátum nem terjed ki a "menekültek" utáni kutatásra és kimentésükre, bár a nemzetközi tengerjog alapján fennáll a segítségnyújtási kötelezettség. Az EU embercsempészek elleni műveletében eddig 22 tagállam vesz részt, Ausztria csatlakozása pedig küszöbön áll.

Az EU-erők jelenleg a líbiai felségvizeken kívül állíthatnak meg, kutathatnak át és foglalhatnak le hajókat, ha fennáll az embercsempészés gyanúja.

Ahhoz, hogy a katonai műveletet líbiai felségvizekre is kiterjesszék, a líbiai kormányzat engedélye is szükséges - mondta Credentino, és hozzáfűzte, hogy erre még várni kell.

Az eddig letartóztatott embercsempészek között volt egyiptomi, líbiai, tunéziai és bangladesi állampolgár, de dél-afrikai országokból származó személyek is - jegyezte meg az olasz tengernagy.

Az EU-erőknek eddig nem kellett erőszakot alkalmazniuk. A hajókkal mindazonáltal az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei is átkelhetnek, az erre vonatkozó titkosszolgálati értesüléseket nyomon követik - mondta Credentino, aki megjegyezte: e tekintetben a Sophia nagyban függ az EU-tagállamoktól.

Az admirális szerint kívánatos lenne, hogy az EU a líbiai parti őrség kiképzésére is figyelmet fordítson, de ehhez politikai döntésre volna szükség.

A legtöbb csempészhajó Líbiát Tripolitól keletre és nyugatra hagyja el - jegyezte meg az admirális, és hozzáfűzte: időközben a csempészútvonal erről a roppant veszélyesnek számító tengelyről keletebbre tolódott.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából