Ugrás a cikkhez
Reklám

Több ezer bevándorló törte át a rendőrsorfalat a macedón-görög határon Gevgelia közelében, írja a BBC. A macedón hadsereg fénygránátokat vetett be a bevándorlók ellen.

A macedón rendőrök éppen pár száz bevándorlót akartak átengedni, hogy ők aztán elérhessék a Szerbiába tartó vonatot. Amikor egy gyerekekből álló csoportot engedtek át, a tömeg elszabadult, és ezrek szabadultak át a sorfalon. A rendőrök igyekeztek megállítani a tömeget, de nem igazán sikerült nekik. Ekkor többen megsérültek a migránsok közül. Az AP Hírügynökség értesülése szerint a menekültek tömegesen mentek át a határon lévő szögesdróttal borított határzáron.




Az AP szerint akkor alakult ki káosz, amikor a tömeg hátsó soraiból előre lökték az embereket. A rendőrökhöz közel állókat így hozzányomták a rendőrsorfalhoz. Közöttük sok nő és gyerek, és várandós nők is voltak, akik közül sokan elájultak. Arról egyelőre nem lehet tudni, hogy hányan sérültek meg, és hogy milyen súlyos a sérülésük.




Pénteken a macedón rendőrség könnygázt és fénygránátokat vetett be több ezer migránssal szemben, akik át akarták lépni a görög-macedón határt. "A kormánynak azért kellett ennyi rendőrt és könnygázt bevetnie, mert naponta nagyjából 3500 migráns érkezik Görögország felől az országba" - mondta Nikola Poposzki macedón külügyminiszter arra a kérdésre, hogy miért volt szükség ilyen rendőri fellépésre pénteken.




A BBC azt írja, az Amnesty International sirámai szerint a kormány úgy bánt a migránsokkal, mintha felkelők lettek volna. A külügyminiszter szerint megfelelően kezelték a helyzetet, mert a kétmilliós ország nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy ennyi migránst befogadjanak. A Görögország felől érkező migránsok többsége Szíriából és Irakból menekül a háború elől.




Popovszki azt nyilatkozta, hogy nem látott olyan felvételeket, amin migránsokat vertek volna meg, "de a helyzet elfajult, ezért be kellett avatkozniuk". Az Orvosok Határok Nélkül segélyszevezet közleménye szerint legalább 10 embert láttak el fénygránátok okozta sérülések miatt.




A pénteki összecsapás egy nappal azután történt, hogy Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett a menekültek miatt, az ország köztársasági elnöke pedig bejelentette, hogy a hadsereg bevonásával próbálják lezárni a déli határszakaszt. A határon feltartóztatott menekültek nagy része a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, majd reggel többször is megpróbáltak áttörni a határon.




Ez az egyik legforgalmasabb útvonala a menekülteknek, csak az elmúlt két hónapban 44 ezer ember utazott át így Macedónián. Pénteken a kormány kihirdette, hogy újra beengednek bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tudnak látni, és el tudnak szállítani.

(Index nyomán)

Videóval frissítve:

Korábban írtuk: Könnygáz és riasztógránát Macedóniában: így jár el az, aki tényleg véget akar vetni a határsértők tömeges beözönlésének

Kapcsolódó:

- Egymilliós népvándorlóhad átvonulásával számolnak a szerbek - a CÖF-ös Lomnici szerint Orbánék egyetlen lehetősége a díszkerítés

- Kardos Gábor: A nagy bevándorlásátverés - Mégis milyen nagyhatalmi átrendeződés áldozatai vagyunk épp mindannyian?





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából