Ugrás a cikkhez
Reklám

A macedón rendőrség könnygázt és riasztógránátokat vetett be, hogy szétoszlassa bevándorlók több ezer fős tömegét, amely Görögország felől próbált bejutni az országba.













Macedóniában csütörtökön hirdettek rendkívüli állapotot két határtérségben, hogy megbirkózzanak a menekültáradattal. A rendőrség mellett a hadsereget is bevetették. A hideg éjszakát így rengeteg, főleg a Közel-Keletről érkező "menekült" volt kénytelen a határnál tölteni. Reggel pedig megpróbáltak áttörni a rendőrökön – számolt be a BBC. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az összetűzésekben legalább nyolc ember megsérült.













A Reuters helyszínen lévő tudósítója legalább négy vérző menekültet látott, akit a görög oldalon orvosi ellátásban részesítettek.










Videók az oszlatásról:

A balkáni országon át vezet a menekültek útja Nyugat-Európába, becslések szerint csak az elmúlt két hónapban körülbelül 44 ezer migráns kelt át Macedónián.

(BBC - Reuters - Origó nyomán)

Frissítés: a "sérülékenyeket" már beengedik

A reggeli incidenst követően a rendőrök elvonultak a macedón-görög határról, így a "menekültek" akadálytalanul haladhattak tovább.

Macedónia ismét beenged bevándorlókat, de csak annyit, amennyit el tud látni és el tud szállítani - jelentette be péntek délután egy belügyi szóvivő, miután reggel még könnygázzal próbálták visszaszorítani a déli határon összegyűlt tömeget. "Engedünk annyi embert belépni, amennyit a szállítási kapacitásunk lehetővé tesz, és akiket megfelelő módon el tudunk látni" - mondta Ivo Kotevszki.

Délután több száz "menekült" jutott át akadálytalanul Görögországból Macedóniába. "A rendőrség elvonult, senki sem állított meg bennünket" - mondta egyikük a brit hírügynökségnek.



Így sétálnak át - ott is - a drótkerítésen

Később azonban ismét dulakodás alakult ki a határnak ezen a szakaszán, amikor egyszerre mintegy ezer ember próbált meg a nyomukban bejutni, miközben a kormány egy közleményben azt jelezte, hogy csak a "sérülékeny kategóriába" tartozó "korlátozott számú" migránsokra vonatkozik a beutazási engedély.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggodalmát fejezte ki a macedón-görög határon kialakult helyzet miatt, és felvette a kapcsolatot a szkopjei külügyminisztériummal. Antonio Gutierres egy nyilatkozatban közölte: "biztosítékot kapott Szkopjétól arra nézve, hogy a jövőben nem zárják le a határt". A főbiztos a görög kormányt arra kérte, hogy nyújtson segítséget a határ görög oldalán rekedt embereknek, és helyezze el a határtól messzebb lévő létesítményekbe a menekülteket.

Bulgária pénteken bejelentette, hogy katonákat vezényel ki a határőrség megsegítésére. "A szomszédos országokban kialakult helyzetre és a menekülthullámra való tekintettel a védelmi minisztérium a belügyminisztériummal közösen intézkedéseket fog hozni a határok védelmében" - hangzik a szófiai közlemény. A belügyminiszter szerint a görög és a macedón határ védelmét erősítik meg.

(MTI)

Korábban írtuk: Rendkívüli állapotot hirdettek Macedóniában a bevándorlók miatt, a hadsereget is kivezényelték a határhoz

Kivezényelték a macedón hadsereget a görög határhoz, mert már napi 2500-3000 illegális bevándorló érkezik onnan napi szinten.

A macedón köztársasági elnök elrendelte a hadsereg bevetését országa illegális bevándorlók által használt két határőrizeti zónájában, valamint az ezek közötti közlekedési folyosón - közölte Somogyi Gyula, a szkopjei magyar nagykövetség első beosztott diplomatája pénteken az M1 aktuális csatornának telefonon nyilatkozva.



Macedón katonák Kabulban - lassan Európa is Afganisztánná válik

A Szkopjéban tartózkodó magyar diplomata elmondta, hogy a Macedóniában csütörtökön kihirdetett rendkívüli állapot a következő harminc napban szintén azokra a területekre terjed ki, ahol most a katonaság is szerepet kap.

Macedónia célja, hogy a korábbinál szigorúbban ellenőrizze a zöldhatárt és a migránsokat a hivatalos határátkelőhelyekre terelje, ahol regisztrálni tudják őket - fejtette ki Somogyi Gyula, aki szerint az országon például Görögország irányába átutazó turisták, fuvarozók nem találkozhatnak olyan problémával, amelyet a bevándorlók okozhatnak.

Végh Andor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa ehhez kapcsolódva emlékeztetett, hogy a Macedóniába érkező migránsok száma a közelmúltban napi 500-600-ról 2500-3000-re emelkedett, mindezt azonban az ország nem tudja kezelni vasúti hálózatával.

Korábban írtuk: Az országba érkező migránstömegek miatt döntött így a macedón kormány - jelentették be Szkopjéban csütörtökön. Ennek alapján az ország katonasága a rendőrségnek segít a macedón-görög határ ellenőrzésében.

A szkopjei sajtó beszámolói szerint több ezer bevándorló rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába. miután a macedón rendőrség és katonaság a macedón-görög határszakaszon járőrözik.

Ezzel egy időben több ezer határsértő tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat. Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek jelentősen olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál. (Ott ugyanis nem ingyen utaztatják őket, mint nálunk - a szerk.)

A macedón-görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a szerelvényekre, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott tusakodásban többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, eddig azonban egyik kormány sem válaszolt.

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer bevándorlót regisztráltak Macedóniában, többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint mintegy kétezer migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más európai uniós országok felé folytatják útjukat.

(MTI korrigálva)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából