Ugrás a cikkhez
Reklám

Ruben Espinosa egy oknyomozó folyóiratnak dolgozott fotóriporterként, és korábban elmenekült a Veracruz szövetségi államban lévő lakhelyéről, mert zaklatták. Családtagjai pénteken már nem tudtak vele kapcsolatba lépni, emiatt az Article 19 nevű jogvédő szervezet kérte a hatóságokat, hogy kutassák fel a férfit.

Holttestére és négy halott nőre egy lakásban találták rá a főváros központjának közelében a mexikóvárosi ügyészi hivatal közlése szerint. A négy nő közül három ott lakott, a negyedik háztartási alkalmazott volt. Haláluk okát még vizsgálják - közölte az ügyészség. A Proceso úgy tudja, hogy Espinosát két lövéssel gyilkolták meg. A fotóriporter más médiumoknak is dolgozott.

A mexikói szövetségi államok közül Veracruz a legveszélyesebb az újságírók számára. Egy szakmai szövetség szerint 2010 óta 11 újságírót gyilkoltak meg az államban, a legutóbbit egy hónappal ezelőtt. Két veracruzi újságírót pedig - köztük Espinosát - valamely más államban ölték meg.

Mexikóban a magukat fenyegetve érző vidéki újságírók gyakran menekülnek a fővárosba, mert ott a kormány létrehozott a védelmükre egy hivatalt.

Általában véve a sajtósok számára Mexikó a világ legveszélyesebb országa. Az Újságírók Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet szerint 2000 és 2014 között legalább 82 újságírót öltek meg az országban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából