Ugrás a cikkhez
Reklám

A tokiói kormány és a japán gazdaság szereplői után is kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – derült ki a WikiLeaks kiszivárogtató portálon pénteken nyilvánosságra hozott újabb dokumentumokból.

A honlapra feltöltött dokumentumok szerint az NSA legalább harmincöt japán célpontot figyelt meg. A lista szerint az ügynökség a tokiói kabinetiroda, a japán központi bank, a kereskedelmi és a pénzügyi tárca, valamint a Mitsubishi és a Mitsui vállalat több munkatársának telefonbeszélgetéseit hallgatta le. Abe Sindzó japán kormányfő neve nem szerepel ezen a listán.

A tényfeltáró portálon egyebek mellett közzétettek öt, az NSA által szigorúan titkosnak minősített jelentést. A 2007 és 2009 között keletkezett iratok titkosszolgálati információkat tartalmaznak a japán kormány álláspontjáról bizonyos kereskedelmi kérdéseket illetően.

A WikiLeaks által most kiszivárogtatott akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg.

A tokiói külügyminisztérium sajtótitkára azt mondta, hogy Japán és az Egyesült Államok tárgyalnak az NSA "információgyűjtésének" kérdéséről, további részleteket azonban nem árult el. "Japán továbbra is mindent meg fog tenni az információi védelme érdekében" – tette hozzá Kavamura Jaszuhisza.

Az Egyesült Államok japán nagykövetsége mindössze annyit közölt, hogy tudomása van az újabb jelentésekről.

Kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a nemzetközi média korábban arról számolt be, hogy az ügynökség többek között Németország, Franciaország és Brazília ellen is kémkedett.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából