Ugrás a cikkhez
Reklám

Az amerikai elnök jogszabályban hatalmazta fel a kongresszust arra, hogy felülvizsgálja, és esetleg vissza is utasítsa az Iránnal kötendő nukleáris szerződést, noha ezt korábban határozottan ellenezte.

A dokumentumot minden ceremónia nélkül írta alá Barack Obama a Fehér Házban. A megállapodás az elnök kiemelt céljai között van, viszont az új jogszabály korlátozza abban, hogy teljesen a saját szándékai szerint cselekedjék.

A kongresszus megakadályozhatja majd, hogy félretegye az Irán ellen hozott kongresszusi szankciókat legalább harminc napig, amíg a honatyák átvizsgálják a szerződést. A törvényhozásnak joga lesz ahhoz, hogy határozatot hozzon a rosszallásáról, de ahhoz is, hogy elutasítsa a megállapodást.

Obama korábban már vétóval fenyegetőzött arra az esetre, ha a kongresszus olyan feltételeket támaszt Iránnal szemben, amelyeket biztosan nem fogadhat el. Ha elutasítja a leendő megállapodást, az elnök biztosan vétót emel, és ily módon viszi keresztül az akaratát.

A törvényhozás bizalmatlanságának alapvető oka az a zsidó gyanú, hogy Irán a gazdasági szankciók feloldásáért cserébe csak későbbre halasztja nukleáris céljainak elérését, de nem mond le róluk véglegesen.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából