Freddy Gray halála emberölésnek minősül, amiért az őt őrizetbe vevő rendőrök ellen vádat emelnek - jelentette ki pénteken az egyesült államokbeli Baltimore-ban Marilyn Mosby államügyész.




Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel, és futni kezdett előlük. A 25 éves néger az eljárás során súlyos nyakgerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások - természetesen fosztogatással megkoronázva - törtek ki Baltimore-ban és az Egyesült Államok több nagyvárosában.

Mosby szerint Grayt - akinél "mellesleg" rugós kés volt - törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek "nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el".

Az ABC tévétársaság a rendőrségi jelentésre hivatkozó értesülése szerint ugyanakkor a nyomozás nem talált bizonyítékot arra, hogy Gray a videóra vett őrizetbe vétele során szenvedett volna halálos sérülést. A halottkém arra a megállapításra jutott, hogy a "fiatalember" akkor szeghette a nyakát, amikor a rabszállító furgon hátsó falához csapódott. Gray fejsérülést is szenvedett a jármű hátsó részének egyik csavarjától.

A The Washington Post csütörtök este internetes kiadásában egy bírósági iratra hivatkozva arról írt, hogy Gray a rabszállítóba zárva szándékosan próbált meg sérülést okozni magának, és a jármű falához csapkodta magát. Ezt eskü alatt vallotta egy most is börtönben lévő rab, akit Gray-jel egy furgonban szállítottak be.

(MTI nyomán)