Ugrás a cikkhez
Reklám

A török külügyminisztérium péntek este elítélte Joachim Gauck német elnök nyilatkozatát az örmények elleni népirtásról, és bírálta Barack Obama megfogalmazását is, jóllehet az amerikai elnök megkerülte a népirtás kifejezést.

A tárca - amely nem sokkal korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök jereváni nyilatkozatát is élesen elítélte - úgy fogalmazott, senkinek nincs joga olyan bűnnel vádolni a török nemzetet, amelyet nem követett el.

Gauck előző este arról beszélt, hogy száz éve az Oszmán Birodalomban előre megtervezett népirtást hajtottak végre az örmények ellen. A német államfő szerint a történtekkel kapcsolatban vizsgálni kell a német felelősség és bűnösség kérdését, mert a deportálások megtervezésében és végrehajtásában a Német Császárság katonái is részt vettek, továbbá az akkori német vezetés nem vett tudomást azokról az információiról, amelyek az Oszmán Birodalom vezetőinek népirtásra irányuló szándékát jelezték.

Az ankarai külügyminisztérium közleménye szerint "a török történelem és identitás elválaszthatatlan része a török-német társadalomnak. E közösség tagjai nem hagyhatják szó nélkül, ha kísérletet tesznek ezen identitás megkérdőjelezésére." "A török nép nem felejti el, és nem bocsátja meg Gauck elnök kijelentéseit" - áll a közleményben.

A hárommilliós németországi törökség a külföldön élő legnagyobb török közösségnek tekinthető.

Külön nyilatkozatot tett közzé Ankara az amerikai elnök állásfoglalásának kommentálására is. Barack Obama - akinek hazája Törökország egyik legszorosabb szövetségese - a századik évforduló alkalmából kiadott nyilatkozatában elkerülte a népirtás szó használatát, és nagy vérfürdőként emlegette a mészárlást. A török minisztérium úgy reagált, hogy Ankara "nem fogad el semmilyen diszkriminatív és az igazságot csak részlegesen tükröző koncepciót".

Történészek 1,5 millióra teszik az oszmán törökök által az első világháború alatt és után lemészárolt örmények számát, és sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. Törökország nem ismeri el, hogy népirtás történt.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából