Ugrás a cikkhez
Reklám

Több ezer lakás felépítését hagyták jóvá az izraeli hatóságok palesztinoknak Dzsebel-Mukáber kelet-jeruzsálemi lakónegyedben - értesült a Háárec című izraeli újság szerdán.

1967, a város keleti részének elfoglalása óta ez lesz a legnagyobb építkezés a palesztin lakosság részére, amelynek terveire Nir Barkat jeruzsálemi polgármester már évek óta áldását adta, de az ügy mostanáig húzódott jobboldali városi tanácsnokok és szervezetek ellenkezése miatt.

A jeruzsálemi tervezési és építési bizottság hétfőn - a jobboldali politikusok heves ellenállása dacára - engedélyezte a palesztinok új lakásépítési terveit. Szinan Abed al-Káder, a terveket jegyző építész szerint a tiltakozások legalább négy évvel késleltették az építkezést. Az 1500 hektáros területen létrejövő, kétezer-ötszáz lakást, iskolákat, parkokat és közintézményeket ígérő új negyed terveit a város szakmai vezetése, élén a polgármesterrel, régóta támogatta és megpróbálta elfogadtatni.

"A rendezett fejlesztés alternatívája több ezer lakás törvénytelen felépítése, a közterületek bekebelezése, ami árt a környezetvédelemnek és az egységes Jeruzsálem feletti izraeli fennhatóságnak" - mondta Barkat a terveket indokolva évekkel ezelőtt. A városi tanács jobboldali tagjai, valamint jobboldali telepes- és más szervezetek azonban a lap szerint mindent elkövettek az engedélyezések megakadályozására vagy legalábbis minél nagyobb késleltetésére.

Éli Jisáj volt belügyminiszter megtagadta az aláírást, de a lakosok fellebbeztek a bírósághoz, s az ügyük újratárgyalására kötelezte a hatóságokat. Az építész szerint nemcsak a város arab lakossága lakáshelyzetének javítása miatt fontos az építkezés, hanem azért is, mert példát mutat számos palesztin földtulajdonos összefogására egy közös program végrehajtása ügyében.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából