Ugrás a cikkhez
Reklám

A Stockholm magasságában észlelt titokzatos tengeralattjáró, amely után a svéd hadsereg nyomoz a Balti-tengeren, az orosz védelmi minisztérium szerint holland. A holland hadsereg azonban hétfőn cáfolta, hogy az övé lenne a szóban forgó tengeralattjáró.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett védelmi illetékes hétfőn azt tanácsolta a svéd hatóságoknak, hogy a holland haditengerészet parancsnokságától kérjenek tájékoztatást. Az illetékes szerint ugyanis a Bruinvis nevű, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjáró gyakorlatozott ott a múlt héten, így vészfelemelkedést gyakorolt Stockholm közvetlen közelében.

A svéd sajtó feltételezése szerint a partok közelében orosz titkosszolgálati akciót hajthattak végre. Ennek keretében - legalábbis a gyanú szerint - egy orosz tengeralattjáró kísérletet tehetett arra, hogy kicserélje az elavult víz alatti felderítő berendezéseket, de nem kizárt az sem, hogy feladata a svéd flotta manővereinek megfigyelése lett volna. A Svenska Dagbladet című stockholmi lap szombat este azt az értesülést közölte, hogy a svéd partok közelében bajba került egy orosz tengeralattjáró. Az újság szerint a svéd hadsereg "elfogott" egy orosz nyelvű segélykérést, amely minden bizonnyal egy kalinyingrádi orosz bázisra irányult.

Az orosz védelmi minisztériumnál a lap hírére reagálva vasárnap közölték, hogy "semmilyen rendkívüli helyzet, nemhogy baleset nem történt orosz tengeralattjárókkal, és nincs ilyen (probléma)". Hozzátették, hogy az orosz haditengerészet tengeralattjárói és hajói eltervezett feladatokat hajtanak végre a világóceánok vizein.

Az orosz védelmi tárca illetékese hétfőn a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel közölte: a svédeknek az orosz tengeralattjáró utáni kutatása sikertelen volt a Balti-tengeren, mert ott olyan nem volt. Az orosz védelmi minisztérium még vasárnap segítséget nyújtott a svédeknek, de semmilyen vészhelyzetben lévő orosz hadihajót, sem tengeralattjárót nem találtak.

Anders Grenstad svéd ellentengernagy szintén cáfolta a svéd sajtóban megjelent híreket. Marnoes Visser, a hágai védelmi minisztérium szóvivője kijelentette: "a holland tengeralattjáró és Hollandia nem érintett a svéd hadsereg által folytatott nyomozásban". A szóvivő közölte, hogy több hadihajóval részt vettek egy Svédországgal közös hadgyakorlaton, de ez múlt kedden befejeződött. Hozzátette: a Bruinvis holland tengeralattjáró azóta Tallinnba hajózott, és a hét végén is ott tartózkodott.

A svéd hadseregben már pénteken nagyszabású mozgósítást rendeltek el. A stockholmi szigetcsoportnál, amely az egyik legnagyobb ilyen képződmény a Balti-tengeren, a feltételezett orosz tengeralattjáró felderítésében több mint kétszáz katona, továbbá aknakutató hajók és helikopterek vesznek részt.

Az elmúlt évtizedekben a svéd királyi haditengerészet több alkalommal is sikertelen kísérletet tett a gyanú szerint a svéd partok közvetlen közelében tevékenykedő szovjet, illetve orosz tengeralattjárók felderítésére.

1981. október 27-én Svédország déli partjainál, a karlskronai támaszponttól - a legnagyobb svéd haditengerészeti bázistól - mintegy két kilométerre zátonyra futott egy szovjet tengeralattjáró. A tengeralattjáró jelenléte egybeesett egy svéd haditengerészeti gyakorlattal, amelyen egy új katonai berendezést próbáltak ki azokban a napokban.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából