Románia nem engedte be légterébe azt a repülőgépet, amelyen Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes tartott a Dnyeszter Menti Köztársaságból Moszkvába.

Az esetről Rogozin maga számolt be Twitter-üzenetben szombaton. "Románia az Egyesült Államok követelésére lezárta repülőgépem előtt légterét. Ukrajna ismételten nem engedélyezte (az átrepülést)" - írta üzenetében Rogozin.

A politikus a május 9-i, (számukra) győzelem napi katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából kiszakadt, csak Oroszország által elismert Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba. Az oda vezető légi úton a kijevi hatóságok nem engedték átrepülni gépét Ukrajna légterén, így Románián és Bulgárián keresztül érkezett a helyszínre. Tiraszpoli látogatása ellen a moldovai kormány egyébként tiltakozott.

Rogozin most a Twitteren azzal fenyegetőzött, hogy legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik.

Azt is írta, "úgy tűnik, Chisinauba 4,5 órát tart az út, Bulgárián és Románián keresztül haladva. Ukrajna nem enged át légterén. Még jó hogy Ukrajna nem (akkora, mint) Oroszország, mert akkor 20 órát tartana a (megkerülő) út".

Az orosz miniszterelnök-helyettes már Moszkvába érkezését követően azt mondta: gépének pilótája arról tájékoztatta, hogy a bolgár és a román légi irányítás azt kérdezte, van-e a fedélzeten tilalmi listán szereplő utas. "Arra készültek, hogy elfogó vadászgépeket küldenek a magasba" - tette hozzá.

Rogozin a Facebook közösségi oldalra feltette azt a magyarázatot is, amelyet a román fél adott a történtekre. Eszerint gépének átrepülését az európai uniós szankciók miatt tiltották meg. Rogozin szerepel az EU szankciós listáján.

Frissítés: Rogozin: "Már Moszkvában vagyok. A junta pedig felsült"

Menetrend szerinti repülőjárattal tért vissza a Dnyeszteren túli területen tett látogatásáról szombaton Moszkvába Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség a chisinaui orosz nagykövetségre hivatkozva. A Rogozin által addig használt különrepülőgépet ugyanis Ukrajna és Románia nem engedte be a légterébe.

Az orosz kormányfő hadiipart és űrkutatást felügyelő helyettese - egyben Vlagyimir Putyin orosz államfő Dnyeszter-melléki különmegbízottja - megerősítette a Twitter internetes közösségi oldalon, hogy megérkezett Moszkvába. "A hadiipari komplexumnak megvannak a saját útjai. Már Moszkvában vagyok. A junta pedig felsült" - írta a kijevi vezetésre célozva. A miniszterelnök-helyettes mellékelte a Moszkva közeli Domogyedovo nemzetközi repülőterén készült fotóját is.

Rogozin arról is beszámolt, hogy ukrán vadászgépek az Odessza megyei Kodima térségében visszafordulásra kényszerítették a Rusjet légitársaság JAK-42-es különrepülőgépét, amelyen ő is hazafelé utazott volna.

Az orosz miniszterelnök-helyettes a május 9-i, "győzelem napi" katonai parádé alkalmából látogatott a Moldovából "kiszakadt", csak Oroszország által elismert Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosába, Tiraszpolba. Akkor a kijevi hatóságok nem engedték átrepülni gépét Ukrajna légterén, így Bulgárián és Románián keresztül érkezett a helyszínre.

A hivatalos orosz küldöttség többi tagja, közöttük Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter, Leonyid Szluckij, a parlament alsóházának FÁK-országokkal foglalkozó bizottsági elnöke a visszafordított gépen utazott, és így kénytelen volt visszatérni Moldova fővárosába.

Azt, hogy az orosz miniszterelnök-helyettes menetrend szerinti repülőjárattal tért vissza Moszkvába, Leonyid Szluckij parlamenti bizottsági elnök is megerősítette. Azt mondta, hogy Rogozin a tervezettnél korábban utazott el, de nem említette, honnan.

Moszkvába csak Chisinauból van menetrend szerinti repülőjárat. Tiraszpolban, a Moldovai Köztársaságtól elszakadni és Oroszországhoz csatlakozni akaró Dnyeszteren túli terület székhelyén csak katonai repülőtér van.

Moszkvába érkezése előtt az orosz miniszterelnök-helyettes ugyancsak a Twitteren közölte, hogy Románia, az Egyesült Államok követelésének engedve, lezárta a légterét a különgépe előtt. Rogozin hozzátette, hogy a tiltás ellenére el fog repülni Moldovából, és, mint írta: "legközelebb TU-160-as bombázóval fog odarepülni".

A román külügyminisztérium közleményben válaszolt, miszerint a hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor "Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét".

Frissítés: Az oláhoknak nem ízlett a TU-160-as

A román külügyminisztérium nyilvános magyarázatot kér a moszkvai hatóságoktól arról, hogy az orosz kormány hivatalos álláspontját képviselte-e Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a NATO- és EU-tag Romániával szemben, amikor azzal fenyegetőzött, hogy "legközelebb TU-160-as típusú hadászati bombázóval utazik" a térségbe.

A szombati bukaresti külügyi közleményben Rogozin Twitter-üzenetére reagáltak, amelyben az orosz miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy Románia - az Egyesült Államok követelésére - lezárta légterét repülőgépe előtt, amellyel a Dnyeszter menti Köztársaságból Moszkvába akart utazni.

Az oláh külügyminisztérium szerint a hadászati bombázóval való fenyegetőzés nagyon súlyos kijelentés olyan körülmények között, amikor "Oroszország megsértette Ukrajna területi épségét és szuverenitását, az oroszbarát szeparatisták pedig súlyosan megsértik a (Romániával) szomszédos állam közrendjét".

A területrablók szerint Románia szigorúan betartja az Európai Unió által életbe léptetett szankciókat azokkal szemben, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását. Rogozin szerepel az EU szankciós listáján.

Bukarest elkötelezett híve annak, hogy a "második román államként" emlegetett Moldova mielőbb csatlakozzék az Európai Unióhoz. A román hatóságok több ízben kifejezték aggodalmukat, hogy a Krím elcsatolásának mintájára Oroszország a Dnyeszter-mentét is annektálni akarja.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Kitiltották az orosz miniszterelnök-helyettest az ukrán légtérből

Kapcsolódó:

- Moldova Dnyeszteren túli területe is csatlakozna Oroszországhoz

- Elindult a lavina - újabb területek csatlakoznának Oroszországhoz