Ugrás a cikkhez
Reklám

A Donyecki Területi Tanács képviselői bejelentették a Donyecki Népköztársaság létrehozását – jelenti a helyi média.

Jelenleg a területi kormány épületében folyik a Területi Tanács ülése, a képviselők megvitatják a népszavazás megrendezésének kérdését. A népszavazáson dönteni kell a terület Oroszországhoz történő csatlakozásáról. Az épület előtt oroszbarát nagygyűlés folyik. A kitűzött orosz zászlót nagyobb méretűre cserélték.




Korábban Julija Timosenko ukrán elnökjelölt azt mondta, hogy sürgősen Donyeckbe utazik. Timosenko úgy véli, hogy a fejlemények célja „Kelet-Ukrajna a krími forgatókönyv szerinti bekebelezése”.




A korábbi, ezzel kapcsolatos hír:

Donyeckben a tüntetők elfoglalták az Ukrán Biztonsági Szolgálat épületét.




Korábban oroszbarát aktivisták ugyancsak elfoglalták a területi államigazgatás épületét, és az orosz zászlót tűzték ki.
A tüntetők követelték, hogy haladéktalanul hívják össze a területi tanácsot, és döntsenek a regionális népszavazás dátumáról. Az emberek azzal fenyegetőztek, hogy ellenkező esetben feloszlatják a területi tanácsot, és a „népi megbízás” alapján tanácsi „képviselőket választanak” a terület minden közösségétől.

(OH)

Frissítés: Timosenko háborúval fenyegetőzik

Julija Timosenko volt kormányfő és elnökjelölt bízik abban, hogy a kelet-ukrajnai feszültségek hamar elsimulnak, hiszen - mint fogalmazott - a "donyeckiek békés emberek, akik nem akarnak háborút".

Erről a május 25-i elnökválasztáson a jelenleg kormányzó Haza (Batykivscsina) párt jelöltjeként induló politikus hétfőn Donyeckben beszélt újságíróknak, akiknek orosz nyelven nyilatkozott. Szerinte a rendvédelmi szervek rövid időn belül felszámolják az "országhatáron kívülről gerjesztett erőszak gócpontjait".

Kijelentette, hogy a Donyec-medence Ukrajna alapvető ipari központja, és az ott élő emberek tudják, milyen fontosak Ukrajna számára. Timosenko beszámolt arról, hogy járt az oroszbarát szakadár tüntetők által megszállt megyei adminisztrációs épületnél. Kijelentette, hogy az épülettől száz méterre békés donyeckiek sétálnak, ám az épület közvetlen közelében egészen másokat látott: "katonákat, a társadalom peremére szorult embereket, akik vagy az orosz titkosszolgálatok tagjai vagy általuk felbéreltek". Értesülései szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megszállt helyi épületében mintegy 400 felfegyverzett szeparatista tartózkodik, a megyeházán kétszázan vannak.

Hangsúlyozta, hogy az elnökválasztásokat mihamarabb meg kell tartani. Szerinte ugyanis amint lesz legitim vezetése az országnak, abbamaradnak az Ukrajnával szembeni orosz támadások.

Leszögezte, hogy szó se lehet semmiféle népszavazásról a megye hovatartozását illetően, mint azt az oroszbarát tüntetők követelik. "A donyecki városi tanács képviselői az ország egysége mellett állnak, ellenzik a szeparatizmus és a háborút" - mutatott rá.

Timosenko mint elnökjelölt ígértet tett arra, hogy sohasem engedi a kisebbségi nyelvtörvény eltörlését, és támogatja a régiók önrendelkezésének kiszélesítését.

(MTI nyomán)

2. frissítés: Harkivban is kikiáltották a "köztársaságot"

Donyeck után a kelet-ukrajnai Harkivban is kikiáltották a szakadárok hétfőn a "köztársaságot".

A megye Ukrajnától való elszakadását követelő oroszbarát aktivisták, akik magukat megválasztották a megyei tanács "képviselőinek", közölték, hogy átvesznek minden hatáskört az állami intézmények irányítása fölött.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából