Ugrás a cikkhez
Reklám

Az északnyugat-kínai Hszincsiang tartomány függetlenségét támogató erőkkel összejátszó, lázító és felforgató tevékenységet folytató ujgur tanárként írta le az autonóm terület székvárosának, Urumcsinak a rendőrsége a nemzetközi hírű Ilham Tohti egyetemi oktatót hétvégi közleményében.



Ilham Tohti

A rendőrség mikroblogján közzétett, és az állami média által idézett szöveg szerint a fővárosi - nemzetiségi képzésért felelős - Mincu Egyetem tanára "szeparatista csoportot alakított" és vezetett személyazonosságát elfedve. A hatóságok szerint a kínai kormány hangos kritikusa "súlyosan megsértette a nemzetbiztonságot és a társadalmi stabilitást"; összejátszott a külföldön működő Kelet-Turkesztán néven Hszincsiangnak önállóságot követelő erőkkel, és az interneten népszerűsítette a függetlenség gondolatát.

Ilham Tohtit körülbelül két hete vették őrizetbe, amiről akkor a felesége tájékoztatta a nyugati médiát. A beszámolók szerint több mint 20 - pekingi és hszincsiangi - rendőr szállta meg az otthonukat, ahol mintegy 6 órán át dolgoztak. Számítógépeket, mobiltelefonokat, merevlemezeket, bankkártyákat foglaltak le és a férfi útlevelét is magukhoz vették.

Akkori sajtójelentések szerint ezzel egy időben hat hallgatót is őrizetbe vettek. A washingtoni külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki, és Tohti, valamint diákjai hollétének közlésére szólította fel a kínai hatóságokat. A kínai külügyminisztérium válaszában csak annyit közölt, hogy a férfi törvényt sértett, bűncselekményt követett el és ezért az illetékesek fogva tartják.

Az amerikai székhelyű Szabad Ázsia Rádió riporterének küldött üzenetében Tohti utoljára annyit írt, "a helyzet nagyon súlyos, nem állnak jól a dolgok". Két nappal az elfogása előtt pedig már jelezte, attól tart, hamarosan érte jönnek. A férfi az Uyghur Online - külföldi szerverről működtetett - oldal gondozója.

A Kína északnyugati térségében élő, muszlim vallású, törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurok földjéről évek óta rendszeresen jelentenek zavargásokat, súlyos áldozatokkal járó fegyveres támadásokat, késeléseket, rendőrőrsök elleni merényleteket. Nem ritkák a han kínaiak és az ujgurok közti etnikai villongások sem.

A legutóbb az elmúlt két napban érkeztek hírek a térségből halálos áldozatokat követelő robbantásokról, a hatóságok és - hivatalosan - ujgur "terroristáknak" nevezett fegyveresek közti összecsapásokról.

Az Afganisztánnal és Pakisztánnal szomszédos, két Törökország nagyságú Hszincsiangban 9-10 millióra, a lakosság 40-45 százalékára teszik az ujgurok arányát, míg a han kínai népesség 44 százalékot tesz ki. A térség legsúlyosabb etnikai zavargása 2009-ben Urumcsiban történt, akkor csaknem kétszáz, többségében han kínai vesztette életét, és csaknem 1700-an megsebesültek.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából