Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Egyesült Államokban 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt izraeli kém, Jonathan Pollard szabadon bocsátását követelték az izraeli parlament, a kneszet képviselői.

A 120 képviselő közül 106 írta alá azt a Barack Obama elnökhöz intézett petíciót, amelyben Pollard elengedését sürgetik. A petíciót helyi idő szerint szerda este adták át Simon Peresz államfőnek, kérve őt annak továbbítására.

Az amerikai haditengerészet 1985-ben letartóztatott volt elemzőjét 1987-ben ítélték életfogytiglani börtönre, amiért sok ezer titkos dokumentumot adott át Izraelnek. Szabadon bocsátását számos izraeli kormányfő kérte már a Fehér Háztól.

Az izraeli honatyák nem vitatták Pollard bűnösségét, ugyanakkor rámutattak arra, hogy a bűncselekmény elkövetése óta csaknem 30 évet vezekelt. Úgy vélekedtek, hogy ezek után megérett az idő szabadon bocsátására.

A követeléseknek tápot adott, hogy decemberben kiszivárgott: amerikai és brit hírszerzők lehallgatták Ehud Olmert korábbi és Benjámin Netanjahu jelenlegi izraeli miniszterelnököt is. Ennek nyomán több izraeli kormánytag követelte Pollard szabadon bocsátását.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából