Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint ötezren vonultak fel Zágráb utcáin pénteken este a nemzetközi nőnap alkalmából a nők jogaiért tüntetve - közölte a N1 horvát hírcsatorna.

Ana Lovrekovic, a fAKTIV feminista közösség tagja és a Zágrábi Éjszakai Menetelés szervezője beszédében arra utalt, hogy a nőknek joga van az abortuszhoz.

"Mondjuk el hangosan, nem fogjuk megengedni, hogy a jog az abortuszhoz, amelyet a nők már egyszer kivívtak maguknak, kérdésessé váljon. Nem fogjuk hagyni, hogy nőgyógyászok lelkiismereti okokra hivatkozva, ne végezzék a munkájukat" - hangsúlyozta.

A szervezők a nőkkel szembeni bánásmódra is figyelmeztettek a kórházakban, a szülészeteken és a nőgyógyászati rendelőkben. Továbbá a nőkkel szembeni erőszakra is felhívták a figyelmet, azokra az intézményekre, amelyek az erőszakot szerintük a négy fal között akarják tartani, valamint a szexista, megalázó megnyilvánulásokra a munkahelyeken és a családokban.

Kiemelték: az állam az üzeni a nőknek, hogy az ő életük nem fontos, a tapasztalataik és hangjuk kellemetlenséget okoznak a társadalomban, a fájdalom és a megaláztatás, amelyen keresztülmentek, olyan dolog, amelyről hallgatni kell, csak suttogni szabad, ami elfelejthető és majd normalizálódik.

U povodu Dana µena u #Zagreb je feministički kolektiv #fAKTIV organizirao prosvjedni #mar±. Odrµava se četvrtu godinu zaredom, a ove godine pod sloganom "Glasne i borbene". Video: @mikulicdijana / HRT #MarchesforBetter

Tekst ---> https://t.co/fv8R6iZJJy pic.twitter.com/1VJz7FBQWR

— HRT vijesti (@hrtvijesti) 2019. március 8.

Horvátországban egyre több kórházban döntenek úgy az orvosok, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva nem végeznek magzatgyilkosságot . Az esemény utáni tablettát ugyan ilyen okokra hivatkozva gyógyszertárak sem adják ki. Egyes kórházakban - a feminista állítások szerint - érzéstelenítő nélkül végeznek terhességmegszakítást olyan esetekben is, ha a nők elvetélnek. A résztvevők közül többen is hangosan olvasták fel tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogyan kötözték ki őket, arról, hogy a fájdalomtól hogyan ájultak el, és a megaláztatásokról, amelyeket az egészségügyi dolgozók részéről szenvedtek el. A meggyilkolt magzat szenvedéseiről a tüntetésen nem esett szó.

Zágráb mellett ebben az évben Rijekában, Pulán, Zadarban és Splitben is tartottak megmozdulásokat.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Isztambulban rövidre zárták a feministák nőnapi hisztériáját

- Belgiumban sztrájkra szólították fel a nőket az őket lázító egyenlőségpártiak

- Femen-ringyók, egyenlőséghívők és gyermekgyilkosság-pártolók ünnepelték a nőnapot Németország-szerte

- Közös Zetkin-napi performanszot tartott a Jobbik-MSZP-DK-stb., vagyis az egyesült baloldali ellenzék is

- Juncker hőse és Soros egykori partnere szerint Mészáros vagyonosodása csak vicc - Zetkin-napi Muppet-show Orbán módra

- Feminizmus: zsidó harc a nőiesség ellen (II. rész) - Femen, Pussy Riot és a nők elárulása

- Feminizmus: zsidó harc a nőiesség ellen (I. rész) - Aberráltak, férfigyűlölők és a család ellenségei





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából