Ugrás a cikkhez
Reklám

Egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui munkatábor egykori őrét, aki a vád szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában - közölte pénteken a 93 éves férfi ügyében eljáró ellwangeni tartományi bíróság. A közlemény alapján Lipschis kezdődő demenciája miatt kétséges, hogy elkezdik perének tárgyalását.

Az orvosi szakvélemény szerint erősen romlik Hans Lipschis rövid távú emlékezete, összpontosító és tájékozódási képessége, így nem biztos, hogy alkalmas a részvételre a sorsát döntően meghatározó, igen összetett és hosszú tárgyaláson. A bíróság egyelőre a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetéséről döntött, arról pedig később határoz, hogy elkezdik-e a tárgyalást.

Hans Lipschist májusban tartóztatták le. A stuttgarti ügyészség szerint a nemzetiszocialista párt fegyveres alakulata, az SS tagjaként 1941-től 1943-ig őrszolgálatot teljesített Auschwitz-Birkenauban, és ezzel a munkával "hozzájárult" a "megsemmisítő tábor" üzemeltetéséhez. A litván származású férfi azt állítja, hogy szakács volt a táborban, és csak "hallomásból tudott" a "gázkamrákról és a krematóriumról".

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóságnak (ZSt) már harminc éve vannak információi Hans Lipschisről. Tudták, hogy a hatvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, és amikor kiderült, hogy nemzetiszocialista volt, megfosztották amerikai állampolgárságtól és kiutasították. Lipschis Nyugat-Németországba költözött, de a ZSt nem kezdeményezett eljárást ellene, mert úgy látta, nincs esély az elítélésére.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből "szükségszerűen következik", hogy köze volt foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltásra vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett, és időközben 30 ember ügyét vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségeknek.

(MTI korrigálva)

Előzmények:

- "Német" ügyészségi elmebaj: a táborőr felelős "12 ezer zsidó meggyilkolásáért"

- "Az éhes tömeggyilkos kevésbé hatékonyan gyilkol" - 10 ezer zsidót akarnak a szakács nyakába varrni

- Auschwitz egykori szakácsa sem halhat meg békében - így akarják Zuroffék

- Zuroffék idén is "listázták" a világbékét szerintük leginkább fenyegető aggastyánokat - a Zentai-ügy volt "legnagyobb csalódásuk"

ReklámFriss hírek az elmúlt 24 órából