Ugrás a cikkhez
Reklám

Csaknem tízezer auschwitz-birkenaui fogoly meggyilkolásában vett részt bűnsegédként a stuttgarti ügyészség szerint Hans Lipschis, az egykori német munkatábor őre, akit május elején tartóztattak le Németországban.

A 93 éves férfi azt állítja, hogy szakács volt Auschwitz-Birkenauban és csak "hallomásból tudott" a "gázkamrákról" és krematóriumról. Az ügyészségi nyomozás eredményeit összefoglaló letartóztatási parancs szerint viszont nemcsak főzött, hanem majdnem két évig felvigyázói feladatokat látott el és 9515 esetben bűnsegéd volt emberölésben - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.Hans Lipschis

A litván származású férfi a letartóztatását elrendelő bírósági határozat szerint legkevesebb kilenc alkalommal szolgálatot teljesített a "haláltábor" vasútállomásának peronján - az úgynevezett rámpán -, ahol szétválogatták a lágerbe deportált embereket. A zsúfolt vagonokból kihajtott foglyokat itt két csoportra osztották. A legenda szerint az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket a rámpáról egyenesen gázkamrákba küldtek.

A tízoldalas dokumentum szerint Hans Lipschis a transzportok fogadása során főként őrszolgálatot teljesített, de több esetben a foglyok válogatásában is részt vett. Az ügyészség azonban nemcsak ezért tartja háborús bűnösnek az egykori Waffen SS tagját, hanem azért is, mert a személyzeti menza szakácsaként "hozzájárult a haláltábor működésének fenntartásához". "Az éhes tömeggyilkos kevésbé hatékonyan gyilkol" - foglalta össze a Welt am Sonntag az ügyészség elképesztő álláspontját.

Hans Lipschis az ügyészség szerint 1941 októberétől 1945 januárjáig volt az auschwitz-birkenaui munkatáborban. 23 hónapig felvigyázói feladatokat látott el, majd 16 hónapig szakácsként dolgozott. A vádirat ellene augusztusra készülhet el, pere ősszel kezdődhet - mondta el a lapnak a védőügyvéd, Achim Bächle, aki hangsúlyozta, hogy az eljárás során rendkívül körültekintően jár el, hiszen "egy ilyen perben ügyvédként a német jogállamot is képviselem".

A letartóztatás előzménye, hogy a német hatóságok szakítottak a nemzetiszocialista rezsim idején elkövetett "bűncselekmények" vizsgálata során egészen John Demjanjuk ügyéig alkalmazott szemlélettel, amely szerint a tettesek felelősségre vonásához bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban. (Igen, jól olvasták. A "német" bíróságnak már holmi bizonyításra sem kell pazarolnia a drága idejét, ha a gaz nácikról van szó. Tiszta Nürnberg - a szerk.)

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság (ZSt) áprilisban bejelentette, hogy e szemléletváltás nyomán megvizsgálja valamennyi személy felelősségre vonásának lehetőségét, akik felvigyázói feladatokat láttak el az auschwitz-birkenaui "haláltáborban" és jelenleg Németországban élnek.

A már letartóztatott Hans Lipschis mellett 49 ilyen személy van. A rájuk vonatkozó előzetes vizsgálatokat a következő három hónap során lezárják és az ügyeket átadják az illetékes ügyészségeknek - mondta a Welt am Sonntagnak Thomas Will, a ZSt helyettes vezetője. Hozzátette: más "haláltáborok" őreiről is gyűjtenek adatokat, de az érintett személyek pontos számát egyelőre nem közlik.

Az ukrán származású John Demjanjuk a sobibóri munkatáborban volt őr, és úgy emeltek vádat ellene, hogy egyetlen gyilkosságot sem lehetett rábizonyítani. A müncheni tartományi bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nem is szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a "náci haláltáborokban" elkövetett tömeggyilkosságokat. A 2011-ben hozott ítélet szerint John Demjanjuk bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában.

(MTI nyomán)

Előzmény: Auschwitz egykori szakácsa sem halhat meg békében - így akarják Zuroffék

ReklámFriss hírek az elmúlt 24 órából