Izraelben legalább nyolc hónapon keresztül, álnéven, a világtól hermetikusan elzárva, magánzárkában tartottak fogva egy árulóvá lett Moszád-ügynököt, aki részt vett Mahmúd el-Mabhúh Hamász-vezető dubáji meggyilkolásában. Egyes politikusok és a sajtó egy része most fölteszi kérdést: vajon hány Ben Zygierhez hasonló, a külvilágtól teljesen „elrejtett” zsidó és nem zsidó embert tartanak magánzárkákban a Közel-Kelet egyetlen demokráciájában?



Ben Zygier

Ben Zygier (Izraelben: Ben Alon vagy Ben Allen volt a neve) nevű Ausztráliából Izraelbe vándorolt Moszád-ügynököt közel nyolc hónapon keresztül tartották a világtól, de még az őreitől is hermetikusan elzárva, álnéven. A Rámlá városban levő hírhedt Ájálon börtönben a fiatal férfi még 2010. december 15-én „öngyilkos lett” a szigorúan őrzött, bekamerázott, mindössze 16 négyzetméter alapterületű magánzárkájában. Az elmúlt napokban kiszivárgott információk szerint Ben Zygier zárkáját még a börtönőrök sem közelíthették meg, nehogy az „X rabként” emlegetett férfi kijuttassa az elrablásának és Izraelbe hurcolásának részleteit.

Ben Zygier neve és sorsa, történetének egy része az elmúlt három nap folyamán vált ismertté Izraelben és a nagyvilágban. (Érdekes, hogy nálunk nem foglalkozik vele az amúgy minden zsidó témán kéjesen csámcsogó magyarbarát sajtó...) Amint arról korábban már beszámoltunk, izraeli parlamenti képviselők a kneszet szószékéről hívták föl a közvélemény figyelmét az Izraelben továbbra is államtitokként kezelt elképesztő történetre és tették föl a kérdést, hogy vajon hány „X rabot” tartanak még a világ szeme elől „eltüntetve” a Közel-Kelet egyetlen demokráciájában? Mindenesetre a több mint három évvel ezelőtt meghalt (vagy megölt) egykori Moszád-ügynök igen rossz fát tehetett a tűzre, nagyon befoghatták a közvetlen hozzátartozók száját, mert azok bizony most, a történet egy részének napvilágra kerülése után sem hajlandóak nyilatkozni.



A meggyilkolt Mahmúd el-Mabhúh Hamász-vezető

Pedig Ben Zygier 2010. december 15. óta halott, s az ausztráliai Melbourne város zsidó temetőjében van eltemetve. Ha igaz... Mindenesetre a fekete márvány sírkőre vésett Dávid-csillag mellett héberül az olvasható, hogy „itt van elrejtve”. A „szeretett feleség, Maya” és az édesapa, Geoffrey Zygier síri hallgatásának több oka is lehet: A Moszád és más izraeli titkosszolgálatok ismert módszereikkel megfélemlítették, titoktartásra kényszerítették a családot, hiszen az elhunyt részese volt a Mahmúd el-Mabhúh Hamász-vezető meggyilkolását Dubájban végrehajtó huszonhét tagú Moszád-különítménynek. A családtagoknak azért is érdemes hallgatniuk, mert a Hamász-vezető meggyilkolását esetleg rajtuk bosszulják meg a palesztinok.



Ben Zygier (Ben Allen) hamis útlevele

De sokkal elfogadhatóbbnak tűnik az a magyarázat, amelyet tegnap a Kuvaitban megjelenő El-Dzserídá (Újság - الجريدة) című napilap írt a ügyről. A lap szerint Ben Zygier megijedt, amikor a dubáji rendőrség a Hamász-vezető meggyilkolása után szinte azonnal bejelentette, hogy a merényletet az izraeli Moszád emberei követték el az Egyesült Arab Emírségek területén. A még Dubájban tartózkodó Ben Zygier erre fölvette a kapcsolatot a helyi rendőrséggel és bőrének mentése érdekében elárulta a Mahmúd el-Mabhúhot meggyilkoló különítmény többi tagjának a nevét, ám azok akkorra már kereket oldottak, legalábbis így véli a kuvaiti napilap.



Az Ájálon izraeli börtön kívülről

Ben Zygier (alias Ben Alon vagy Ben Allen) ezután természetesen igyekezett elrejtőzni munkáltatója, a Moszád haragja és bosszúja elől, hazament Ausztráliába, ám az izraeli titkosszolgálat gyorsan fölfedezte rejtekhelyét s a rá jellemző módon az áruló ügynököt elrabolta (akárcsak Eichmannt, Vanunút és sokan másokat), majd Izraelbe hurcolta. Ben Zygierre azért is haragudtak az izraeliek, mert az ő információja alapján derült ki, hogy a Dubájban gyilkolászó huszonhét Moszád-ügynök idegen országok hamisított útleveleit használta az Egyesült Arab Emírségek területére történt beutazáskor. A különítmény tagjai lengyel, német, ír és ausztrál útlevelet használtak. Az útlevélügyben érintett országok Izraellel egy darabig haragszom rádot játszottak, majd szokás szerint ezt a békát is lenyelték.

Így és ezért került Ben Zygier 2010 elején álnéven az Ájálon börtön dupla falú, szigorúan őrzött magánzárkájába, ahol még az őrei is csak ritkán közelíthették meg egy bizonyos távolságon belül. Itt „lett öngyilkos” 2010. december 15-én és temették el holttestét a szülővárosában, Melbournben.



Ben Zygier sírja Melbournben

A pórul járt Moszád-ügynök családjának további oka van a hallgatásra: Geoffrey Zygier, az édesapa, a nagy cionista, az ausztráliai zsidóság egyik nagyhangú közéleti személye, az ottani B'néj B'rit Rágalmazás Elleni Bizottság vezérigazgatója, az Izrael-lobbi ismert alakja. Nem lehet kellemes számára, hogy a fia elárulta a Moszád-ügynök társait.

Hering József – Kuruc.info

Előzmények: Izraelben eltüntettek egy Moszád-ügynököt - "öngyilkos lett" a börtönben

Kapcsolódó:

- Hamász-vezetőt gyilkoltak meg Damaszkuszban a zsidók

- 3700 Izraellel foglalkozó diplomáciai dokumentum közzétételére készül a WikiLeaks

- Tudtuk előre: Németország futni hagyta a Moszád-gyilkost

- Moszad-ügynököt fogtak a lengyelek

- Kiutasít egy izraeli diplomatát Nagy-Britannia a dubaji gyilkosságra hivatkozva

- Dubaj rendőrfőnöke szerint Izraelben vannak a Hamász-parancsnok gyilkosai

- Férfias viselkedésre szólította fel Dubaj rendőrfőnöke a gyáván lapító Moszad-vezetőt

- Bekérették a külügyminisztériumba Izrael londoni nagykövetét a dubaji gyilkosság miatt