Ugrás a cikkhez
Reklám

Tegnapi, kapcsolódó cikkünkben előre jeleztük azt, hogy biztosan nem fognak kussolni a fajvédők, és, akárcsak a köztörvényes, (cigánymódra) pedofil Dugó "úr" esetében, az iskolakerülő purgyék szüleinek kiszabadításáért fognak kilincselni.

Igazunk volt. Első függelékünkben a zsIndex, a másodikban a Népszabadság kapcsolódó anyagát olvashatjuk; a harmadikban pedig a Vastagbőr összefoglaló cikkét.

A zsIndexes anyag egyik szerzője nem más, mint a mi kedves Munk Veronikánk, aki a Pásztor Albert-ügy kapcsán már egyszer szénné égette magát. Most sem teljesít "rosszul". Nem csak tartalomban: a helyesírásban sem - az atrocitást például két t-vel írja. (Persze ennek a hibának a ki nem szúrása szerzőtársát és magát a zsIndexet is minősíti - nincs ott egyetlen, aki észrevenné a hibát. Úgy látszik, nem csupán szövegértési képességeik nemlegesek - lásd pl. az ITTENI "elszámolásukat", - hanem az anya(?)nyelvüket sem ismerik.)

A második, néphazis cikk szerzője nem más, mint régi, kedves ismerősünk, az ultrafajvédő Ónody-Molnár Dóra. Ebből már a Kedves Olvasó ki is találhatja, mi fog rázúdulni: igen, TASZ, Herczog Mária és a többi szutyok. A Népszabadság olyan szinten hazudik, hogy pl. a következőt írja: "Majdnem másfél évre börtönbe zárnak egy roma származású szülőpárt". Tessék mondani, a 18 hónap (másfél év) hányszorosa a tíznek (esetünkben ui. tíz hónapos elzárásról van szó)? Majdnem kétszerese... nem is pofátlanul hazudik Ónody elvtársnő. Vagy csak szimplán ennyire hülyének nézi (vagy ostoba) a Népszabadság-átlagolvasó(t)?! Garantált kávépótló az anyag!

Végezetül: a Vastagbőr cikke, mint mindig, pontos, találó és jó.

Azt hiszem, nem kell minősítenünk ezt az egész felhajtást. Ha egy megkínzott, éheztetett állatot végre elvesznek az állatkínzó gazdától, akkor talán nem annak kellene lennie a hírnek, hogy jaj, szegény állatkínzónak most nem lesz kínoznivalója. Hanem az a hír, hogy a szerencsétlenek megmenekültek.

Ha az ilyen, a gyermekeik alkotmányos jogaiba gázoló, a gyermekeket veszélyeztető szülőket végre eltávolítják a gyerekeik közeléből, akkor szerintem nem az a fő hír, hogy ezeknek a csak biológiai értelemben vett szülőknek börtönbe kell vonulniuk. Hanem az, hogy végre tiszteletben lesznek tartva ezeknek a gyerekeknek az iskoláztatáshoz fűződő alkotmányos jogai. Ha fél évig minden reggel a rendőrkocsival viszik őket suliba, akár még írni-olvasni is megtanulhatnak. Lehetőleg még mielőtt a szülők kiszabadulnak, mert utána megint nem lesz esélyük. A napi háromszori étkezés és az ingyentankönyv stb. már úgyis jár nekik. Ennek köszönhették eddig is, hogy ilyen veszélyeztető, elhanyagoló szülők mellett nem haltak még éhen.

Csak tudnám, vajon meddig kell még az ilyen típusú szennyet olvasnunk? Ahol sorozatosan a jogsértőt, a bántalmazót, a más jogaiba gázolót akarják áldozatnak feltüntetni?

Kuruc.info - A.S.

1. függelék: a zsIndex cikke:

Börtönbe mennek a szülők iskolakerülő gyerekeik miatt

Kiskorú veszélyeztetése miatt jogerősen tíz-tíz hónap börtönbüntetésre ítélt a Miskolci Városi Bíróság egy hétgyermekes sajókazai házaspárt, mert két gyermekük alig járt be az iskolába. A helyzet a kérések, felszólítások, a szabálysértési, majd a bírósági eljárás ellenére sem változott. Többi gyerekük rendesen jár iskolába, a szülőknek mégis börtönbe kell vonulniuk. Legkisebb gyerekük csak hat hónapos, akit az édesanyja még szoptat. A család államfői kegyelemben reménykedik.

B. Józsefnek és feleségének hét gyermeke van, akik közül hat kiskorú. A legnagyobb fiú 18 éves, ő már elköltözött otthonról. A többi gyerek 16, 13, 10, 8, 5 éves, a legkisebb, Kiara hathónapos, őt anyja, B. Józsefné még szoptatja. A 16 éves fiú magántanuló, az elsős gyermek rendesen jár iskolába, az óvodáskorú gyermek pedig óvodába.

Két gyerekkel van probléma, a 13 éves Annával és a 10 éves Adriánnal. Olykor bemennek ugyan az iskolába, de meglehetősen ritkán: a 2007/2008-as tanévben a lánynak 499, a fiúnak 324 óra igazolatlan hiányzása volt. Bár három év korkülönség van köztük, mindketten másodikosok. (Kuruc.info: 1.) gyors kérdés: hányszor bukott a leányzó? 2.) Már azért is igen komoly büntetést érdemelnének a "szülők", hogy még mindig csak másodikosak a purgyék.)

Halmozódott a büntetés

A Miskolci Városi Bíróság 2008 januárjában a B. szülőket jogerősen 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte kiskorú veszélyeztetése miatt. Az ítélet nem előzmények nélkül való. Először az iskola tett feljelentést a jegyzőnél, aki a hiányzások miatt kiskorú veszélyeztetéséért szabálysértési eljárást indított.

Két ilyen eljárás is folyt, mindkettőben mindkét szülőt elítélték. 2006 januárjában a férj és a feleség is kétévi próbaidőre felfüggesztett hat hónap börtönbüntetést kapott a Miskolci Városi Bíróságtól. 2007-ben aztán a férjet 35 nap közmunkára, a feleséget 30 ezer forint pénzbírságra ítélték egy másik, de úgyanúgy a két gyerek iskolakerülése miatt indított perben. (Kuruc.info: szóval, már többször is voltak büntetve, és a szükséges "lépcsőfokokat" már megmászták: emiatt a bíró nem is adhatott volna mást, mint letöltendőt. Ez persze a fajvédőket nem zavarja.)

A bíróság előtt az apa és az anya azt vallotta, mindent megtettek, hogy két iskolakerülő gyerekük is bejárjon az iskolába, gyakran el is kísérték őket. A Családsegítő Szolgálat munkatársainak vallomása szerint azonban a család nem volt együttműködő.

Nem szeretik az iskolát

A család szerint Anna és Adrián, azért nem jártak be az iskolába, mert szóbeli és fizikai attrocitások [sic!] is érték őket. "Nem szereti a két gyerek az iskolát, félnek tőle. Sokszor volt, hogy elindultak az iskolába, aztán oda már nem érkeztek meg. Most bejárnak, és a többi gyerek is" - mondta az Indexnek Rusznyák Gézáné, a gyerekek nagyanyja, akit a bírósági ítélet után az összes kiskorú gyámjának neveztek ki. (Kuruc.info: Sajókazán az iskolások túlnyomó többsége cigány. Vajon kitől félnek ezek a "csöppségek"? A rászístáfásísztá magyaroktól - vegy esetleg a sajátjaiktól? Ezzel kapcsolatban lásd az ominózus Mozgó Világ-cikket - azt, hogy a tanulni, kiemelkedni vágyó romákat a deviánscigányok hogy terrorizálják, verik. Ez történt itt is - vagy szimplán csak valami indokot akartak találni az iskolakerülésre? Hiszen azt nehéz elképzelni, hogy a még évvesztesen is max. 7-8 éves osztálytársak a náluk 3-6 évvel idősebbeket képesek legyenek terrorizálni...)

Az iskola az összes lehetőséget kimerítette, válaszolta az Index kérdésére Izsó Pál a sajókazai általános iskola igazgatója. Hiába beszéltek többször a szülőkkel, a helyzet semmit sem változott. A szülők egy idő után azt kérték, mondta az iskolaigazgató, hogy gyermeküket mentse fel az iskola alól azzal a hivatkozással, hogy nincs kedve iskolába járni. (Kuruc.info: akkor, ugye, mi is kérhetjük, hogy mentsenek fel bennünket a mi kötelességeink alól - pl. az adófizetés?) "Ez lehetetlen, ilyen alapon holnap 100 gyerek nem jönne be az iskolába", mondta az iskolaigazgató. (Kuruc.info: ez a nyilatkozat sokatmondó. Lásd még: a cigányok tanuláshoz fűződő viszonya. Ha valakinek az előbb már hivatkozott Mozgó Világ-cikkben foglaltak nem lennének elégségesek...)

Bár az alsó tagozaton ma már jegyeket nem, csak szöveges értékelést kaphatnak a gyerekek, és buktatni sem lehet, a 13 éves lánynak annyi igazolatlan hiányzása volt, hogy még így sem lehetett értékelni a teljesítményét. Folyamatosan évet kellett ismételnie, ezért van, hogy 13 évesen még mindig csak a 2. osztálynál tart.

Az iskolaigazgató szerint a lány a mostani tanévkezdés után is csak egy napot volt bent az iskolában, majd azt mondta, beteg. Még az ellenőrző könyvét sem tudtuk odaadni neki, mondta az igazgató. Izsó Pál szerint a 13 éves lány értelmes, de egyáltalán nem akar iskolába járni, nem voltak tanszerei, tolla és füzetei sem. Probléma volt az is, hogy rendkívül elhanyagoltan és rendezetlen ruhában jelent meg az iskolában, mondta az iskolaigazgató.

Pénzbe kerül a börtönbe vonulás is

B. Józsefnek és feleségének a jogerős határozat értelmében szeptember 3-án kellett volna bevonulnia a börtönbe, ezt azonban még szeptember 10-én sem tették meg. "A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a hathónapos kislány még szopik, és nem sikerült az anyjától elválasztani. Próbálkozunk mindennel, de a cumisüveget nem fogadja el, a tápszert kihányja, egyelőre nem sikerült elválasztani. Addig az anyja nem akarja otthagyni. Ráadásul nem volt pénzünk megvenni a tisztasági csomagot, a dohányt, a kávét, ami a börtönben kell" - fogalmazott a nagymama. (Kuruc.info: ezt a pofátlan cigánysajnáltatást! Nem elég, hogy nem mennek böribe a drágák, ezt a törvénytelenséget is mentegeti a cigányfajvédő, -sajnáltató zsIndex!)

A családsegítő szolgálat segített felkészíteni a nagymamát a legkisebb, 6 hónapos gyermek ellátására, tápszereket is adtak a családnak, mondta Nagy János, Sajókaza jegyzője. Miután a szülőknek még arra sem volt pénzük, hogy a börtönbevonuláshoz előírt tisztasági csomagot megvegyék, az önkormányzat eseti segélyt adott. (Kuruc.info: na igen - ez is a mi pénzünkből ment. A többit elitták, vagy a félkarúba dobálták?)

A jegyző sajnálatosnak tartja, hogy ez az ügy idáig jutott el. Az önkormányzat a maga részéről igyekszik minden eszközzel segíteni a hátrányos helyzetű tanulókat, az általános iskolába járó 320 gyerek 80 százalékát, mondta a jegyző. Az 1-6. osztályosok térítésmentesen kapnak étkezést, van napközis tanulószoba, nyári étkeztetés, a Vöröskereszttől ruházati támogatást is kapnak.

Kegyelemben bíznak

A nagymama azt is elmondta, hogy bíznak a Köztársasági elnök kegyelmében, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje ugyanis a család nevében kegyelmi kérvényt juttatott el Sólyom Lászlónak. "Az ítéletekben írtak szerint B. József és B. Józsefné a bűncselekményt csupán azzal valósították meg, hogy nem voltak képesek biztosítani hat kiskorú gyermekük közül kettőnek a folyamatos iskolába járását. Fontos hangsúlyozni, hogy a többi iskolaköteles korú gyermeknél hasonló probléma egyáltalán nem merült fel" - fogalmaz Deák Dávid a szeptember 9-i keltezésű kérvényben.

Az ügyvéd szerint ha a büntetést végrehajtják, az azt fogja eredményezni, hogy a hat, önmagát ellátni semennyire sem képes gyermek gyakorlatilag felügyelet nélkül maradna. Ha az erős családi kötelék ellenére még a szülőknek sem volt elég erejük ahhoz, hogy az iskolába járást kellően kikényszerítsék, akkor sejthető, hogy mennyi esélyük lenne erre az anyagi források nélkül hasonlóan rossz körülmények között élő rokonoknak.

Az ügyvéd szerint az, hogy a féléves gyermeket egyszerre szakítják el édesanyjától és édesapjától, nem csak komoly pszichés traumát okoz, hanem a szoptatás megszűntetésével a kisgyermek egészséges fejlődéshez való joga is csorbulna. Deák Gábor úgy véli: még rosszabb lenne, ha a gyermekek állami gondozásba kerülnének, így ugyanis kikerülnének a szerető családi közegből, amely jelenleg az egyetlen biztos pont az életükben.

Keretes anyag: Maxumim 50 ezer forint bírság

Alapesetben szabálysértés és nem bűncselekmény, ha a szülők nem járatják iskolába gyermeküket. A szülő ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, ha nem iratja be az iskolába gyermekét, illetve ha a gyermek az iskolai kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul a jogszabályban meghatározott mértékűnél többet mulaszt.
 

2. függelék: a Népszabadság cikke:

Börtön iskolai hiányzásért?

Majdnem másfél évre börtönbe zárnak egy roma származású szülőpárt, mert két gyermekük kerülte az iskolát. Példa nélküli Magyarországon, hogy az apának és az anyának egyszerre kelljen bevonulnia.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt másodfokon is elítéltek egy szülőpárt: az apának és az anyának 16 hónapra kell börtönbe vonulnia, mert két gyerekük kerülte az iskolát. A családban hat gyerek van, közülük egy csecsemő még, három rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak.

„A két gyerek valóban igen sok igazolatlan hiányzásának az oka elsősorban nem a szülők kötelességszegése volt, hanem az, hogy a két gyermek folyamatosan nagyon rosszul érezte magát az iskolában. Valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is összefüggésben gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt, nem egyszer komoly fizikai atrocitásoknak is”, áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által fogalmazott kegyelmi kérvényben. (Kuruc.info: Legyetek már következetesek. A család többi gyereke, akik járnak suliba - talán fehérek? Őket nem érte hátrányos megkülönböztetés ugyanabban az iskolában - a roma származásuk miatt? Jogvédő=logika nélküli?) „Anélkül, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is bagatellizálni akarnám a joggyakorlat által valóban következetesen büntetni rendelt cselekményt, azt gondolom, hogy minden körülményt mérlegelve a konkrét eset társadalomra való veszélyessége elenyésző”, fogalmaz az ügyvéd a kérelem indoklásában. Sem az anya, sem az apa nem volt korábban büntetve.

– Botrány, hogy megtörténhet ilyesmi – állítja Herczog Mária. A gyermekvédelemmel foglalkozó szociológus azt mondja, középosztálybeli szülők sem mindig tudnak mit kezdeni egy lázadó éveiben lévő tizenévessel, de emiatt talán mégsem kéne őket börtönbe zárni. – Ha valamiért ennyire nem szeretnek oda járni a gyerekek, a szüleik börtönbüntetésétől sem fognak iskolába menni – mondja. Szerinte ebben az esetben megkerülhetetlen az iskola felelőssége is. – Azért nem járnak a gyerekek, mert a szüleik rosszat akarnak nekik, szándékosan nem engedik őket tanulni? – kérdezi Herczog Mária.

Arra még nem volt példa Magyarországon, hogy mindkét szülőnek egyszerre kelljen börtönbe vonulnia. Informálódtunk a sajókazai családsegítő és a gyerekjóléti szolgálat munkatársaitól, akik úgy tájékoztattak: az iskolában nagyszerű pedagógusok dolgoznak, nem lehet szó gyerekek sérelmére elkövetett bántalmazásokról.

Úgy tudjuk, a tanúmeghallgatások során a gyerekek panaszait alátámasztó pedagógust nem hallgatták meg, hiába jelezték a szülők, hogy van olyan tanár, aki nem tartja annyira nagyszerűnek az iskolában folyó munkát.

Deák Dávid, a TASZ ügyvédje azt mondja, a bírónak nem volt nagy mozgástere. A család ellen évek óta eljárást indít a sajókazai jegyző a két gyerek iskolai igazolatlanjai miatt. Első alkalommal felfüggesztettet, másodjára közérdekű munkát szabott ki rájuk a bíró. Mivel a helyzet nem változott, a gyerekek továbbra sem jártak iskolába, a harmadik tárgyaláson már letöltendő börtönt kaptak. A család a sajókazai Sólyomtelepen lakik. Mint legtöbben az itt élők közül, víz és csatorna nélküli házakban, kikötött villanyórákkal, hosszú évek óta – munkalehetőség híján – segélyekből tengődnek. A legkisebb gyerek anyatejes kisbaba még, de az anyja börtönbe vonul, így idő előtt el kell tőle választani. A hat gyermeket a nagyanyjuk vonta gyámság alá.

A köztársasági elnök döntéséig az igazságügyi miniszternek jogában áll felfüggeszteni a büntetés végrehajtását, ezért a TASZ a kegyelmi kérvényt Draskovics Tibornak is elküldte. A kegyelmi kérvények átfutási ideje meglehetősen hosszú. Míg az államfő dönt, hónapok telhetnek el. A szintén sajókazai Varga Dénes ügyében január elsején keltezett kegyelmi kérvény ügyében még nem született döntés. A hatgyerekes férfit szabálytalan áramvételezés miatt ítélték el. (A két ügy annyiban függ össze, hogy olyan romákat érint, akiknek nagyon gyenge az érdekérvényesítő képességük, nehezen értenek szót a hivatalokkal, a szociális szakemberekkel, a pedagógusokkal.)

Találomra megkérdeztük egy budapesti gyerekjóléti szolgálat vezetőjét az ügyről. Uray Gergely még nem hallott olyanról, hogy iskolai hiányzások miatt szülők börtönbe kerüljenek. Azt mondja, a legproblémásabb esetek is legfeljebb a szabálysértési bírság kiszabásáig jutnak el, de annak megfizetését – a szociális helyzetet mérlegelve – elengedhetik.

3. függelék: a Vastagbőr anyaga:
Apu és anyu megy a börtönbe - Kávé helyett XXX.

Sajókaza. Emlékszünk: "Dugó" és a hírhedt áramlopási ügy januárból. (Itt és itt és itt és itt)
Most megint a figyelem középpontjába került ez a 3500 lakosú Borsod megyei település.

Egy család: apa, anya és 6 gyerek. Aput meg anyut a bíróság 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, mert a gyerekek nem jártak iskolába. Szeptember 3-án kellett volna bevonulniuk a börtönbe, a gyerekek a nagyszülőkhöz kerülnek.

A gond a két nagyobb gyerekkel volt, az anyjuk szerint reggelente a gyerekek elindultak otthonról, de az iskolába már nem érkeztek meg. 3 éven keresztül (!).

Index, Munk Vera szolgáltat nekünk plusz infót is:


"Két gyerekkel van probléma, a 13 éves Annával és a 10 éves Adriánnal. Olykor bemennek ugyan az iskolába, de meglehetősen ritkán: a 2007/2008-as tanévben a lánynak 499, a fiúnak 324 óra igazolatlan hiányzása volt. Bár három év korkülönbség van köztük, mindketten másodikosok."

Három év alatt a családot többször figyelmeztették a hiányzások miatt, és pénzbüntetést is kiszabtak rájuk, de semmi sem változott. 

Az iskola feljelentést tett a gyámügyi hivatalnál, és értesítette az önkormányzatot és a családvédelmi szolgálatot. Többször beszéltek a szülőkkel, de a gyerekek továbbra is igazolatlanul hiányoztak. Ekkor figyelmeztették őket és ötezer forintos pénzbírságot kaptak, majd mikor ez sem használt, az ügyészség, majd pedig a bíróság elé került az ügy, és kiszabták a tíz hónapos börtönbüntetést - mondta Stefán László, Sajókaza polgármestere.

A 2008/2009-es tanévben a sajókazai általános iskolában a 300 gyerek 12 000 (!) igazolatlan órát hozott össze. Illetve a 300 gyereke csak egy része ...

Ennyi a történet a korrekt RTL-es hírben.

No, de a Népszabi ... ők megmutatták, hogyan kell objektíven tájékoztatni!

"Majdnem másfél évre börtönbe zárnak egy roma származású szülőpárt, mert két gyermekük kerülte az iskolát. Példa nélküli Magyarországon, hogy az apának és az anyának egyszerre kelljen bevonulnia."

10 hónapból máris "majdnem másfél évre év" lett, érdekes ....

"A családban hat gyerek van, közülük egy csecsemő még, három rendszeresen jár iskolába. A két idősebbnél merültek fel a gondok, még akkor, amikor alsó tagozatosok voltak: rendszeresen elindultak az iskolába, de nem érkeztek meg vagy a szünetben ellógtak."

Ismétlem, 3 éven keresztül ... minden reggel elindultak a kis drágák, még a házit is megírték minden este, de nem érkeztek meg. Abszolút hihető ...

A sztori remek, érdekes hogy az RTL nem említette a szülök etnikumát, a Népszabi már a első mondatba beleszőtte ... ilyenkor le lehet írni, hogy romák?!

Kötöttünk fogadást, hogy ki csap le a témára először: Kolompár? Horváth Aladár? Gusztos? Mohácsi? Helsinki Bizottság? TASZ? (Sajnos nem a TASZ-re fogadtam ...)
 
(A TASZ most nem nehezményezte, hogy a Népszabi néven nevezte az illetőket, nem úgy mint az éjszakai mulatozóknál Esztergomban.)

A TASZ ugyanis kérvényt adott be:


"A két gyerek valóban igen sok igazolatlan hiányzásának az oka elsősorban nem a szülők kötelességszegése volt, hanem az, hogy a két gyermek folyamatosan nagyon rosszul érezte magát az iskolában.

Valószínűsíthetően roma származásukkal kapcsolatban is összefüggésben gyakran voltak kitéve hátrányos megkülönböztetésnek, sőt, nem egyszer komoly fizikai atrocitásoknak is. Anélkül, hogy akár a legcsekélyebb mértékben is bagatellizálni akarnám a joggyakorlat által valóban következetesen büntetni rendelt cselekményt, azt gondolom, hogy minden körülményt mérlegelve a konkrét eset társadalomra való veszélyessége elenyésző" - fogalmaz az ügyvéd a kérelem indoklásában.

Első gondolatom, hogy vajon milyen lehet a sajókazai általános suli etnikai összetétele, mert nem vagyok biztos benne, hogy manapság oviban, suliban - főleg Borsodban - ki is a kisebbség ... Főleg ha megnézzük a romák és a magyarok korfáját ...

Herczog Mária szociológus is úgy érezte, hogy van mondandója az ügyben! Tessék: 

"Botrány, hogy megtörténhet ilyesmi. A középosztálybeli szülők sem mindig tudnak mit kezdeni egy lázadó éveiben lévő tizenévessel, de emiatt talán mégsem kéne őket börtönbe zárni.

Ha valamiért ennyire nem szeretnek oda járni a gyerekek, a szüleik börtönbüntetésétől sem fognak iskolába menni. Ebben az esetben megkerülhetetlen az iskola felelőssége is.

Azért nem járnak a gyerekek, mert a szüleik rosszat akarnak nekik, szándékosan nem engedik őket tanulni? – kérdezi Herczog Mária.

"Lázadó tinédzserek", "megvert roma gyerekek a suliban", "rosszul érezik magukat" a kis drágák a suliban!

Bmeg TASZ, bmeg Herczog!
Én is szarul éreztem magam a suliban, én is szívesen játszadoztam volna  GI Joe-immal otthon, engem is vertek meg a nagyobbak az iskolában, és is lázadoztam, DE mégsem hiányoztam egyetlen egy órát sem igazolatlanul!

Amúgy mindenki pontosan tudja, ha TE elmentél volna reggel iskolába, aztán délután felhívják anyukádat vagy apukádat a suliból, hogy nem voltál aznap iskolába ... vagy ezt megcsinálja a gyermeked ... vajon mit kaptál volna otthon?

A szülők valami egészen elképesztőek:
"A szülők egy idő után azt kérték, mondta az iskolaigazgató, hogy gyermeküket mentse fel az iskola alól azzal a hivatkozással, hogy nincs kedve iskolába járni." - mondta a suli igazgatója.

A háromnégyzetes Berrick a következőt kívánta megosztani az eset kapcsán:


"Falun laktam, általános iskolás lévén én is megpróbáltam ellógni egy órát a suliból. De mivel falu, azonnal kiderült, és mire hazaértem, apám a kapuban várt.  Köszöntünk egymásnak, majd kaptam egy akkora pofont, hogy 3 méteren belül nem álltam meg, majd összerogytam.
Ezt azért mert a tanár hazatelefonált nekünk, hogy rosszul lettem-e mert nem voltam ott az utolsó órán.

A "bassza meg" és "rohadt kölök" még egy óra után is visszhangzott az utcán. Mert falu és a magyar embernek számít, mit mondanak róla vagy a gyerekéről." 

Mivel a TÖRVÉNY szerint 18 éves korig KÖTELEZŐ iskolába járnia a gyereknek! Ha tetszik a suli  a gyereknek, ha nem ...

Még mielőtt Herczog Mária vizionálná a fasiszta magyar bíróságot, akik a lázadó tinédzserek szüleit egyből letöltendő börtönbüntetésre ítélik, beszéljen a TASZ ügyvédjével, Deák Dáviddal: 


"A bírónak nem volt nagy mozgástere. A család ellen évek óta eljárást indít a sajókazai jegyző a két gyerek iskolai igazolatlanjai miatt.

Első alkalommal felfüggesztettet, másodjára közérdekű munkát szabott ki rájuk a bíró. Mivel a helyzet nem változott, a gyerekek továbbra sem jártak iskolába, a harmadik tárgyaláson már letöltendő börtönt kaptak.

A család a sajókazai Sólyomtelepen lakik. Mint legtöbben az itt élők közül, víz és csatorna nélküli házakban, kikötött villanyórákkal, hosszú évek óta – munkalehetőség híján – segélyekből tengődnek. A legkisebb gyerek anyatejes kisbaba még, de az anyja börtönbe vonul, így idő előtt el kell tőle választani. A hat gyermeket a nagyanyjuk vonta gyámság alá."

Vagyis a 3 eljárás (!) során sem fogták és vitték el a gyerekeket a suliba, miközben az apa munkanélküli, az anya meg otthon van GYES-en ... éppen belefért volna hogy reggel elviszik a pulyákat a suliba.

A durva, hogy a sajókazai "Dugó" áramlopása ügyében ugye Sólyom Lászlótól kértek kegyelmet, most megint ezt teszik.
A köztársasági elnök döntéséig az igazságügyi miniszternek jogában áll felfüggeszteni a büntetés végrehajtását, ezért a TASZ a kegyelmi kérvényt Draskovics Tibornak is elküldte.

Hát nem!
Mindenki sír, hogy a romák egyetlen járható útja a felemelkedéshez a tanulás! Ahhoz pedig iskolába kell járni. Ahol  a következőket kapnak: térítésmentesen étkezést, napközis tanulószoba, nyári étkeztetés, a Vöröskereszttől ruházati támogatást. Tényleg csak EGY, egyetlen dolguk van: bemenni minden reggel. És nem ... még ezt sem! Amúgy is kötelező iskolába járni, úgyhogy eleve nem is értem ...

Harmadik világbeli videónak tűnik, de ez Borsod, Sajókaza:


Amúgy HA még járnak is iskolába, az sem garancia semmire.

A neten elterjedt "Egy tanár leve" következik: 

 

"Egy magyarországi általános iskolában tanítok középkorú tapasztalt kollektívában. Településünk nem Borsodban található, még csak nem is a közelében. Tágabb környezetünkben alig jelent problémát a cigánykérdés egyelőre.
Bár egyik alsós gyerekünk a tanító nénijének már beszólt a minap,hogy hiába dumál, mer mán úgyis mink vagyunk többségben!

Iskolánkban félévzáró értekezletet tartottunk, melyen a szokásoknak megfelelően értékeltük az osztályok teljesítményét elsőtől nyolcadikig. Az alábbi értékelés az elsősök osztályfőnökétől és napközis nevelőitől származik, akiknek a nevét (mint ahogy iskolánk, településünk, megyénk és jómagam nevét sem) nem teszem közzé, okulva egyebek mellett a tanárverésekből és a miskolci rendőrkapitány esetéből, aki bátorkodott szakmai kérdésekben tényeket közzétenni a cigánybűnözésről - szóval, mert félünk. A pedagógus kollégák szavait, mondatait szó szerint közlöm.

Nem rendszereztem tematikailag a mondatokat, úgy írtam le, ahogy azok elhangoztak.

1. osztály félévi értékelése (2008/09):

Az osztályomba járó gyerekek túlnyomó többsége kritikán aluli képességekkel és szülői háttérrel rendelkezik. Mindössze négyen vannak, akik megfelelő családi háttérrel rendelkeznek.
Szaguk alapján - nem félek kimondani - magamban büdösekre és illatosokra osztom az osztályt. Ha szóvá teszem a szülőknek, hogy a gyerekük mosdatlanul jön iskolába, ordibálnak, fenyegetőznek Mi köze hozzája, magának az a dolga, hogy megtaniccsa! Vannak, akiknek a kezén hétfőn még ott van a pénteki vízfesték nyoma. Volt, akinek a ruháján és a hajában hetekig ott volt az ételmaradék. Már pedig nem fogom hagyni, hogy büdösen, koszosan járjanak az osztályomba! (Megjegyzés: Van, akinek retkes a bőre, és gyakori a tetvesedés az iskolában.)
A gyerekek követelőzők, akaratosak, hangosak, türelmetlenek, irigyek, koszosak, mosdatlanok. Vannak közöttük, akik éheznek, és ez számukra fizikai fájdalmat okoz. Az az igazság, hogy többek szüleit kiskorúak veszélyeztetése miatt fel kellene jelentenünk. Egyelőre nem tettük, mert bizonyítani is kellene, és ki tudja, mi lenne a következménye.
A minap este felhívott otthon mobilion az egyik gyerek családja és megfenyegetett. Senkinek nem adtam meg a mobil számomat. A Családsegítő Szolgálatnak szóltunk már, de a szolgálat munkatársainak segítségét is durván visszautasítják. Az osztályban többeknek nincs téli ruházata, a legnagyobb fagyban is vászoncipőben járnak, de kólára, chipsre és ékszerekre valahonnan futja.
A képességeikről szólva: A szóbeli kérdéseket nem értik, nem fogják fel. A betűk hangjait nem hallják meg, nem tudják értelmezni. Nem tudnak egymással játszani, csak veszekedni, és egyfolytában ordítoznak. Némi javulás, hogy az osztály legdurvább gyereke már nem verekszi végig az egész napot. Négy gyerek kivételével nem tudnak semmit, nem ismerik a betűket, a számokat.


Hazudnak és lopnak, pedig csak 6 évesek. Nem úgy lopnak, hogy elcsenik az asztalról a radírt vagy a ceruzát, hanem előre megfontoltan, kitervelten. A lányok erőszakoskodnak a fiúkkal. Rájuk másznak, tapizzák, csókolgatják őket, a fiúk igyekeznek menekülni.
Az iskolai élet egy végeláthatatlan küzdelem az osztályban. Semmit sem érnek a tanult és a korábbi osztályaimban sikerrel alkalmazott pedagógiai módszerek, pedig azokban az osztályokban is volt gondom bőven. Amíg egy szót leírnak, kétszer-háromszor beesnek a pad alá, mert nem tudnak egy helyben ülni. Tudják viszont betéve a Tv-sorozatok tartalmát. Éjszaka is a Tv előtt ülnek, mert elmondják, hogy mi volt az esti horror és pornó filmekben.


Óriási bajok, súlyos bajok vannak! A minap egyikük lepisilte a másik táskáját és tetves ribancnak nevezték egymást.
A könyvet legtöbbször félre kell tetetnünk velük órán, mert remény sincs arra, hogy haladjunk az anyaggal, inkább megpróbálunk a tanítás helyett nevelni, amennyire lehet. Legtöbbnek nincs felszerelése, tolltartója, tornacucca, és mellette játsszák az agyukat.
Ha a gyerek semmit sem tanul az iskolában, akkor is jobb helyen van itt, mint otthon. Egyiküknek év eleje óta egy aláírás sincs az ellenőrzőjében, félévkor a szülő mégis rám rontott, reklamált a gyerek értékelése miatt.
Folyamatosan hadakozunk a szülőkkel. Nem tudnak egy helyben ülni, egyáltalán a széket használni, nem tudnak orrot fújni, ceruzát használni. Egyik kezemmel a ceruzás kezét fogom, másikkal mutatom, hogy hova nézzen.
Nem figyel fel a saját nevére!
A lapot középen kezdi el nézegetni és nem a bal felső saroknál. Mint egy majom, úgy mutogatom neki ugyanazt az ábrát egyszerre a táblán, és a könyvben is, nem tudja, hogy mit kell néznie. Nem tudja, melyik a jobb és a bal keze. Nem ismerik az alatta, fölötte, mellette fogalmakat.
A menzán nem tudja a kanalat használni. A száját teszi bele a rizsbe, úgy lapátolja be az ételt, gyorsan, mohón, mint a kutyák. Nem tudják használni a WC-t.
Már az oviba sem jártak rendesen. Ha a kötelező nagycsoportba be is volt íratva a gyerek, egy napot járt, két hétig hiányozott, így ment egész évben.

A leggyakrabban használt szavuk az, hogy Akarom, Akarom, Akarom!!"
 

 

 



Friss hírek az elmúlt 24 órából