Maradandó mozgásszervi károsodása lett Robert Fico szlovák miniszterelnöknek az ellene elkövetett merénylet miatt, mondta Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes - írja a Telex.




Kaliňák arra is utalt, hogy Fico hasüregével is gondok vannak. „Egy hasi lőtt seb után a szervek már nem úgy működnek, mint 17 vagy 30 éves korban”, mondta a Dennik N szerint. A miniszterelnök-helyettes a Fico egészségügyi állapotát még „mindig nagyon kiszámíthatatlannak” nevezte.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a kormány Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet, ötször lőtték meg. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával.

Frissítés: Fokozatosan visszatérhet a feladatai ellátáshoz

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap.

"Nem lehet azt mondani, hogy minden a tervek szerint alakulna, de elmondhatjuk, hogy az (egészségi) állapota olyan mértékben jobb lett, hogy a kormányfő már aktívan bekapcsolódott az eheti (EU) csúcsról, valamint a tíz nappal ezelőtt tartott informális találkozóról folytatott egyeztetésekbe is" - mondta Robert Kalinák, kinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

A tárcavezető elmondta: az orvosok jelenleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kormányfő teljes mértékben el tudja látni munkafeladatait, bár az ellene elkövetett merényletnek - mint fogalmazott - "tartós következményei lesznek". Robert Kalinák ez utóbbiról több konkrétumokat nem mondott. Robert Fico a merénylet után először és egyidejűleg legutóbb három hete mutatkozott meg a nyilvánosság előtt, egy a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, egyebek mellett azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának.

(MTI)