Bűnvádi eljárást indított a román rendőrség, miután négy román magyar nemzeti színű szalagokat távolított el a székelyudvarhelyi Millenniumi emlékoszlopnál elhelyezett koszorúkról a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi "ünnepség" után - számolt be hétfőn a Székelyhon.
A székelyföldi hírportál szerint a négy dél-romániai, galaci illetőségű ember vasárnap este, a nemzeti összetartozás napi ünnepség után két órával tépte le a székelyudvarhelyi városháza előtti téren álló emlékoszlop elé helyezett koszorúkról a nemzeti színű, illetve a székely zászló színeivel ékesített szalagokat. Ezeket az elkövetők egy közeli utcában szemeteskukákba dobták.

Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az incidens után a helyi és megyei rendőrök a helyszínen vonták kérdőre a gyanúsítottakat, majd a helyi rendőrőrsre kísérték és igazoltatták őket.
A négy galaci lakhellyel rendelkező, 53 és 58 év közötti ember - két férfi és két nő - ellen lopás gyanújával indult bűnvádi eljárás, a nyomozás az ügyészség bevonásával folytatódik.

Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal szóvivője a Székelyhonnak úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi, nemzeti összetartozás napi megemlékezés egyébként incidensek nélkül, békésen zajlott. A városvezetés elítéli az ünnepség után történteket.
Az emlékoszlopot 1897. július 26-án avatták fel a Millennium alkalmából, 1919-ben a megszálló román hatóságok lebontották, de a székelyudvarhelyi városvezetés 2008-ban felújíttatta.

(MTI nyomán)