Ugrás a cikkhez
Reklám

Ősi bölcsesség, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, de egy kolozsvári ex-rendőr bebizonyította, hogy ez fordítva is igaz. Annyira jó bűnöző azért nem vált belőle, mivel elkapták - írja a Főtér.ro.

A férfit, aki korábban a rendőrség szervezett bűnözés elleni kolozsvári osztályának volt a vezetője, három társával együtt vasárnap harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték, miután szombatra virradóra rajtakapták, amint lehallgató berendezést szereltek fel egy cég kolozsvári székhelyén.

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) által korábban indított nyomozás során kiderült, hogy az ex-rendőr szabályos bűnszövetkezetet működtetett Kolozs megye területén az elmúlt kilenc hónapban.

A férfi rendőrségi tapasztalatait felhasználva a bűnbanda üzletemberekre szállt rá, bizalmas információkat szereztek róluk, majd megzsarolták őket. Olyan embereket vettek célba, akiket vagy büntetett előéletük miatt könnyebben lehetett kábítószer-csempészettel meggyanúsítani, vagy pedig túl gyorsan szereztek sok pénzt, ami szintén gyanús volt. A célpontokat aztán mindenféle illegális módszerekkel megfigyelték, beszélgetéseiket lehallgatták, nyomkövető berendezéseket, GPS-követőket, mikrofonokat szereltek az autóikba és irodáikba. A bandának rendőrségi kapcsolatai is voltak, így könnyen hozzáfértek a bűnüldöző szervek adatbázisaihoz, ahonnan hasznos információkat szereztek.

A DIICOT szerint a banda tagjai egy alkalommal nyíltan rendőrnek adták ki magukat, megállásra kényszerítettek a közúti forgalomban egy személyt, akitől aztán pisztollyal fenyegetőzve 200 ezer eurót követeltek, hogy elsimítsanak egy ellene indult állítólagos rendőrségi ügyet.

A négy személy elfogása után tartott házkutatásokon a rendőrség lefoglalt több tízezer eurót és amerikai dollárt, több tucatnyi mobiltelefont, informatikai eszközöket, lehallgató készülékeket, nyomkövető technikát, egy fegyvert, lőszert és egy terepjárót.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából