Bizonyítható a kézdiszentléleki lincselés – ezt állítja az elhunyt motoros egyik társa, a kézdivásárhelyi motorosklub elnöke. Szerinte a vasárnapi balesetben megsérült társát a cigányok brutális kegyetlenséggel verték agyon. A faluban szerda este több száz motoros tartott demonstrációval felérő megemlékezést, a helyi cigányok az erdőbe menekültek előlük a román hatóságok tanácsára. A Kovászna megyei rendőrök szerint baleset történt, nem bűncselekmény, de részletes tájékoztatást csak a kórbonctani vizsgálat eredményének ismeretében adnak.

A Kézdivásárhelytől 5 kilométerre fekvő Kézdiszentléleken vasárnap délután gázolta el egy motoros a 11 éves purdét, aki szabálytalanul ment át az úton. A balesetben a jármű megpördült, majd egy padláson landolt (a ház az úttest szintje alatt helyezkedik el, a tetőzet egy-másfél méter magas - a szerk.). Szemtanúk szerint a később életét vesztő motorost és női utasát a kislány rokonai ütlegelni kezdték, majd a sérültek segítségére érkező motoros ellen fordultak, akit meg is késeltek. A cigányok állítása szerint a balesetet okozó motoros végigszáguldott a falun.

Szerdán több száz motoros vonult fel Kézdiszentléleken, hogy megemlékezzenek az áldozatról. Az egyik szervező szerint a rendőrség nem mond igazat a halálesetről.

„Birtoklok olyan képeket, amelyek alátámasztják, hogy nem a balesetben halt meg a motoros, hanem lincselés áldozata lett. Meggyilkolták, addig ütötték a védtelen motorost, aki a baleset után élet-halál között volt. Egy idős cigány nő mosta fel, aztán jöttek a lány hozzátartozói, a sisakot levették a fejéről, és akkor törték szét a fejét. Nem elég ez, hogy nem segítenek azon, aki balesetet szenved, jön a társa, aki hátulról érkezik, azt is jól elagyabugyálják, meg is szúrják kétszer” – mondta Kis Levente szervező.

A sérültek segítségére siető cigány asszony, Bubi Rozália persze nem látott lincselést.

A szerdai motorosfelvonulás előtt a román hatóságok azt tanácsolták a kézdiszentléleki cigányoknak, hogy meneküljenek az erdőbe, a demonstráció biztosítására több száz csendőrt és rohamrendőrt vezényeltek a faluba.

A Kovászna megyei rendőrség csak a kórbonctani vizsgálat eredményének ismeretében ad részletes tájékoztatást. Szerdán őrizetbe vettek négy cigányt, a gyanú szerint ők szurkálták meg a sérültek segítségére siető motorost.

(Videorészlet a motorosok szerdai gyertyagyújtásáról.)

Frissítés: Elengedték a gyilkosokat, már csak egy cigány van őrizetben

A szentléleki gyilkossági kísérlet négy gyanúsítottja közül tegnap hármat elengedett a rendőrség, mindössze egy 27 éves cigány maradt őrizetben, akinek a nevére a bíróság 30 napos előzetes letartóztatási parancsot adott ki.

Az egyetlen személy ellen kiadott letartóztatási parancs feltehetőleg tovább borzolja a kedélyeket, merthogy több szemtanú állítja – sajnos, a cigányok bosszújától tartva csak névtelenül –, hogy amikor a sikoltozásra, kiabálásra kimentek az utcára, azt látták: az összeverődött cigányok (nem egy, hanem legalább húsz, és egyre csak gyűltek) körülállták a földön fekvő motorost és utasát, és botokkal, lécekkel, szerszámokkal ütötték, ahol érték. A szovátai Sebestyén Attila ráfeküdt utasára, és testével próbálta védeni a nőt, akit a kórháztól kapott információ szerint tegnap SMURD-helikopterrel Marosvásárhelyre kellett szállítani, ugyanis állapota súlyosbodott.

Mint ismeretes, a vasárnapi balesetet követő ütlegelésben elhunyt a 37 éves Sebestyén Attila, utasa, a 44 éves sepsiszentgyörgyi nő súlyosan megsérült, továbbá könnyebben megsérült egy 11 éves kislány – aki kirohant az útra –; továbbá egy másik, a segítségükre siető motorost azért kellett kórházba szállítani, mert a feldühödött cigányok majdnem agyonverték, többször is megszúrták.

Nem kapták még meg a "közúti baleset" kórbonctani jegyzőkönyvét

A rendőrség továbbra is visszafogottan nyilatkozik az ügyről. Nicoleta Marin szóvivő szerint még nem kapták meg a „közúti balesetben vasárnap elhunyt, 37 éves motoros kórbonctani jegyzőkönyvét", így addig nem jelenthetik ki, hogy mi okozta a halálát. A Kolozsváros azt írja: "tudomásunk van róla, a kórbonctani jegyzőkönyv elkészült, így nem értjük az időhúzás okát". Minden bizonnyal sürgősebb lenne, mint a szakértői vizsgálat, amit azért kértek, hogy megállapítsák, mekkora sebességgel közlekedett a balesetező motoros.

A székelyföldi motorosklubok békés, gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést szerveztek Kézdiszentléleken tegnapelőtt délután a brutálisan meggyilkolt motorostársuk emlékére.

(Hír TV - MNO - Székely Hírmondó - Kolozsváros nyomán)

Kapcsolódó:

- Kézdiszentlélek vezetője: "hiába romázunk, ki kell mondani: a cigányok úgy el vannak indulva, hogy nem lehet bírni velük"

- Tavaly egy autóst vert meg a szentléleki cigány csürhe

- Hétszáz motoros emlékezett a kézdiszentléleki cigány lincselés helyszínén

- Várandós nőt rugdostak a szentléleki cigányok, a másik motorosnak a szemét is kiszúrták - helyi beszámoló

- Kézdiszentléleki lincselés: az áldozatok barátai szerint az elhunyt motorost a cigányok ölték meg