Ugrás a cikkhez
Reklám

Szerda este közel hétszáz erdélyi motoros emlékezett meg a hétvégi balesetben elhunyt társáról a kézdiszentléleki baleset helyszínén.




Az akcióhoz csatlakoztak a község lakói is, így körülbelül 1500 ember gyűlt össze a nagyközség Szárazpatak felőli bejáratánál.




A rendőrség és a csendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre, a település mellékutcáiban több karhatalmi járművet lehetett látni, a titkosszolgálat emberei a megmozdulás minden mozzanatát rögzítették.




Az esemény ideje alatt a cigányok nem mutatkoztak, a helybeliek szerint már a délelőtt folyamán elhagyták házaikat.




A méltóságteljes felvonulás mellett felszínre törtek az indulatok is, többen elkezdték szaggatni a baleset helyszínéül szolgáló ház kerítését, a csendőrök és a megmozdulás szervezői csak nagy nehézségek árán tudták visszatartani a felháborodott tömeget.




Frissítés: további részletek, bővebb beszámoló:

A lincselés óta rohamrendőrök, fekete ruhások védik a cigány negyedet. Este is ott vannak, és, amit még sohasem láttam: éjszaka égett a rendőrségen a lámpa. Ma négy Jandarmeria feliratú kisbusz ment fel a tanyához 4 óra körül, a rendőrség előtt is 3 darab állt. Több mint 20 rendőrautó ügyelt a falunkra... falunkra, milyen tévedés ez? A falunkat megrontó alakokra.

Délután 6 órakor már szép számban sereglettek a tett helyszínére a lakosok. Cigányt egyet sem lehetett látni. Elkezdték a gyertyákat gyújtogatni, megérkezett a polgármester, alpolgármester, és több "fontosabb" személy is. Azt persze mondanom sem kell, hogy minden 3 méteren két felfegyverkezett (sisak az övre csatolva, méteres gumibot, gázspray) rendőr állt, és árgus szemekkel nézte, hogy mi történik. Minden békésen zajlott, de egyszer csak előbújt egy cigány nő onnan, ahol a baleset történt. Sírni kezdett (persze csak törölgette a szemét), és imádságot szimulált (soha nem járt templomban, legalábbis én nem láttam). Egy darabig tűrte a falu népe, aztán odalépett hozzá egy fiatalember, és egy zsebkendőt adott át neki, miközben mondta neki, hogy "sírhatsz, megöltétek a szerencsétlent, de most sehol senki!"

Megérkezett közben a falu plébánosa, akivel közösen elmondtunk egy imát halott társunkért. 6 óra után pár perccel a kanyarban megjelent a rendőrautó, és mögötte több száz motoros.




A tömeg egyből kitört, és tapsolni, fütyülni kezdtek. Felemelő volt látni, hogy ez a motoros társadalom mennyire össze tud tartani. Sajnos ez egy ember életébe került, és másik kettő szenvedésébe. A motorosok felvonulása közben végig tapsolt a tömeg, szinte minden ember kezében telefon, fényképezőgép, kamera volt. A faluban jól ismert újságírókhoz volt pár kéretlen szava 1-2 embernek, azzal kapcsolatban, hogy az igazságot nagyon ferdén írják le. Jogosan!




A motorosok felvonulása után Béka (a Free Frog Riders alapítója, a kézdivásárhelyi motorosok elnöke) hangosbemondón elmondta, hogy aki gyertyát szeretne gyújtani, az megteheti.







A gyertyagyújtás még mindig békésen zajlott, ám amikor 1 perces néma csendet kértek, többen is voltak, akik ezt nem tartották tiszteletben. A faluban lakók kicsit ingerültek kezdtek lenni, és amikor valaki meglátta, hogy a kerítés mögött kövek vannak egy kosárba szedve, az indulatok elszabadultak, hangos fütyülés, ordibálás tört ki.

Ezt látva, a hangosbemondón ismét felszólalt a kézdivásárhelyi motorosok elnöke, és arra kérte az embereket, hogy tartsák tiszteletben a megemlékezést, aki vandálkodni akar, az szervezzen magának akciót, ennek itt helye nincs. A kerítésnek több ember is nekiszökött, de a zsandárok is hirtelen előtörtek, talán még meg is fenyegették az ott lévőket... Ekkor hangzott el az, hogy "amikor kellett volna, nem volt nálatok fegyver, ne védjétek ezeket, mert lehet, hogy holnap te, vagy a te gyermeked lesz az áldozat".




Meglepő volt látni, hogy igen sok a magyar rendőr közöttük, sőt, még civilbe beöltözött izomkolosszusok is jelen voltak. Az egyik rohamrendőr szájából elhangzott, hogy jobb, ha ezt nem most tesszük, inkább este, amikor ők nincsenek itt... Az indulatokat nehezen sikerült megfékezni, a tömeg lecsendesedett, de egy dolog észrevehető volt: a rendőrség nagy erővel védi a cigányokat, és a magyaroktól egyáltalán nem félnek. Talán mert tudják, hogy a magyar nem olyan barbár, mint a cigány? Tudták, hogy itt nem lesz lincselés, késelés? Talán ha 2000 cigány lett volna, a rend őreit melyik megyében találtuk volna meg? Akkor kiálltak volna a magyarságért, vagy hagyták volna, hogy magukat védjék meg? A válasz szerintem mindenkiben megfogalmazódott már. A motorosok is belőtték az irányt, elindultak hazafele, és a hegyoldalon már biciklivel 2-3 merészebb hegylakó megjelent, akik biztosan itthon felejtettek valamit...

A történet folytatása? Reméljük, nem marad annyiban... összetartás az van, de vajon akkor is, amikor tenni kell valamit? Ez nem maradhat ennyiben!

(Forrás: Civilek a cigánybűnözés ellen Facebook-oldal)

Korábban írtuk:

- Várandós nőt rugdostak a szentléleki cigányok, a másik motorosnak a szemét is kiszúrták - helyi beszámoló

- Kézdiszentléleki lincselés: az áldozatok barátai szerint az elhunyt motorost a cigányok ölték meg



Friss hírek az elmúlt 24 órából