Ugrás a cikkhez
Reklám

"Marián Kotleba megyeelnök február 20-án Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét fogadta" - olvasható a Besztercebánya Megyei Önkormányzat honlapján.

Az oldal által közzétett hír szerint a hivatalos találkozó témáját főként a határokon átnyúló együttműködés lehetőségei képezték. A tárgyalás során mindkét fél konstatálta, hogy Besztercebánya megye déli része és a "szomszédos" magyarországi régió is a legszegényebb és a munkanélküliség által leginkább sújtott térségek közé tartozik. A szóba jövő együttműködési lehetőségek ezt a régiót célozzák majd - szögezte le a tárgyalás után Balogh Csaba és Marián Kotleba.

"A felek párbeszédet folytattak egy jövőbeli találkozóról is, amin az egyre növekvő cigánybűnözést vitatnák meg, melyre mindkét fél alapvető problémaként tekint" - áll a Besztercebánya Megyei Önkormányzat honlapján.




"Marián Kotleba a szélsőségesen cigányellenes, szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt színeiben nyerte meg 2013 novemberében a megyei választásokat a Magyarországgal határos Besztercebánya megyében" - fűzi hozzá magyarázatként a hírhez a Paraméter.sk felvidéki híroldal, mely "Hihetetlen: Kotlebával pózolt a pozsonyi magyar nagykövet, a cigánybűnözésről cseverésztek" címmel közli anyagát.

A hírt átvette az Index és a HVG is, így a hazai botrány borítékolható. Persze nem Kotleba magyarellenessége, hanem a szegény romák méltósága miatt. A tót radikális vezér egyébként az utóbbi időben állítólag visszavett a magyarellenességből, mostanság inkább a cigányokkal foglalkozik. Ettől függetlenül (vagy éppen ezért) egyáltalán nem biztos, hogy valóban az hangzott el, amit kitettek az önkormányzat honlapjára, ugyanis nem valószínű, hogy a nagykövet olyasmit nyilatkozik, amire a főnökei köztudottan allergiásak. De erre vélhetően órákon belül választ kapunk.

Frissítés: nem cigánybűnözés, társadalmi integráció

"Mivel eddig nem volt mindennapos, hogy egy magyar nagykövet neonáci vezetőkkel pózol nagy nyilvánosság előtt, megkérdeztük a Külügyminisztériumot, hogy mi a véleményük Balog akciójáról" - írja a Hír24 nevű zsidó oldal, mely egyébként "szélsőségesen cigányellenesnek" nevezi Kotlebát. Ezek szerint lehet mérsékelten is cigányellenesnek lenni, talán ők ide sorolják magukat.

A válaszból kiderül: Martonyi János hivatala nem tartja problémásnak a találkozót, csak az zavarja őket, hogy a megye honlapján azt írták, a tárgyalás témája a cigánybűnözés volt, pedig nem ez az igazság. Valójában (ahogy mi is sejtettük) "a romák társadalmi integrációjának a kérdéséről" volt szó. (Na ez a sci-fi, nem a cigánybűnözés...)

Mint írták, "elfogadhatatlan és elítélendő, hogy az írás valótlanságot, szélsőséges nézeteket tükröző kifejezést közölt", ezért azonnal helyreigazítást kértek a honlaptól.

(Kuruc.info)



Friss hírek az elmúlt 24 órából