Ugrás a cikkhez
Reklám

Bevonta a magyar címeres zászlót Csíkmadaras polgármestere, és a kirótt 2500 lejes bírságot is kifizette. Bíró László ezzel lezárultnak tekinti az ügyet, és miután az oláh prefektusi felszólításnak, valamint a törvényszéki végzésnek ilyenformán eleget tett, tisztítás után újra kifüggeszti a magyar címeres lobogót a községháza homlokzatára.



Leemelte a címeres zászlót a polgármester. Nemsokára pedig újra kitűzi a magyar nemzet jelképét

A székely, a magyar, a román lobogót, valamint az Európai Unió zászlóját évekig lengette a szél egymás mellett Csíkmadaras község polgármesteri hivatalának homlokzatán, anélkül, hogy a négy szimbólum bárkinek szemet szúrt volna. „2008-tól 2012-ig békésen lengtek, utána kapta fel a román média, így indult el az eljárás” – magyarázta Bíró László.

A zászlóügy története

Mint korábban is írtunk róla, Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa 4000 lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet adott át a községvezetőnek idén februárban. Csíkmadaras elöljárója elmondta, két pontban találtak kifogásolnivalót, az egyik, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás két román nemzeti zászló kitűzésére kötelezi a polgármesteri hivatalokat, és ebből a szempontból valóban mulasztottak. „Mivel már nem volt elég hely a zászlóknak, így csak egy román zászlót tűztünk ki” – mondta a községvezető, utalva arra, hogy csak négy zászlótartó van az épület homlokzatán. A második pontban pedig azért róttak ki bírságot, mert, ahogy a jegyzőkönyvben fogalmaztak: „más állam zászlaját tűzte ki a községházára”. A polgármester elmondása szerint már az első prefektusi felszólítást követően – és még a jegyzőkönyv kiállítása előtt – lecserélte Magyarország hivatalos lobogóját, helyette a címeres nemzeti zászlót tűzte ki. Zsigmond Barna Pál Csíkszereda főkonzulja a községvezetőnek címzett levelében is megerősítette: „Magyarország zászlaja három, egyenlő szélességű, sorrendben felülről piros, fehér és zöld színű, vízszintes sávból áll, amelyben a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe”.

Be kell vonni a lobogót

Bíró László kétszer is fellebbezett, de elveszítette a pert, annyit viszont elért, hogy lecsökkentették a 4000 lejes bírságot 2500 lejre.



Még külföldről is érkezett segítség a bírság kifizetéséhez

„Az igazságszolgáltatás végezte a dolgát, érvényes a jegyzőkönyv, be kell vonni a zászlót és ki kell fizetni a bírságot. Ezt meg is tettem, a második román zászlót is kitűztem, a bírság kifizetéséről szóló nyugta másolatát pedig elküldtem a prefektusnak is” – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette: sok segítőkész ember járult hozzá a bírság kifizetéséhez, az adományokból több is összegyűlt mint 2500 lej. A település vezetője ugyanakkor nyílt levelet is fogalmazott a prefektusnak: „Ha már a közös szimbólumok használatát törvényekkel kell szabályozni, akkor úgy illene, hogy törvénnyel legyen garantálva a magyar nemzet szimbólumainak szabadon való használatának lehetősége is” – áll a levélben. A település vezetője a sajtó képviselőinek jelenlétében pénteken levette a homlokzatról a piros, fehér, zöld címeres zászlót.

Újra ott fog lobogni a nemzeti szimbólum

Miután eleget tett a felszólításnak, Bíró László lezártnak tekinti az ügyet. „Bevontam a magyar történelmi jelképet, el kellett fogadjam a törvényt, ugyanakkor eljött az ideje, hogy megmossuk a zászlót, hiszen továbbra is a községházán fog lobogni. Akkor is, ha ennek következményei lehetnek” – hangsúlyozta a polgármester.

(Székelyhon nyomán)

Kapcsolódó:

- A címeres magyar lobogót is tiltják az oláhok - 265 ezres bírságot róttak ki érte

- A hargitai oláh prefektus ultimátuma: három napon belül el kell távolítani a székely és magyar zászlókat a középületekről

- A magyar zászlót sem tűrik a "baráti" megszállók: 270 ezres bírságot szabtak ki érte Csíkmadarason



Friss hírek az elmúlt 24 órából