Ugrás a cikkhez
Reklám

Nincs szükség "felesleges feszültségkeltésre a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében" - hangsúlyozta Borbély László, a bukaresti képviselőház külügyi bizottságának elnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikai alelnöke csütörtökön.

Az RMDSZ politikusa leszögezte: a székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére, de csak azért, hogy utána tolmácsolhassa a román álláspontot is (elvégre ő a román képviselőház külügyi bizottságának elnöke), mely szerint - persze a szokásos mellébeszéléssel körítve - a magyar kormány ne szóljon bele abba, hogyan nyomja el a megszálló a magyart.

Így fogalmazott: Magyarországnak a külhoni magyarsággal kapcsolatos alkotmányos felelősségét "úgy kell érvényesítenie, hogy minden ilyen ügyben kikéri az adott közösség legitim képviseletének véleményét, ebben az esetben az RMDSZ-ét" (amely pedig mindig azt mondja nekik és mindenkinek, hogy nincs semmi gond, nem kell "kelteni a feszültséget" - a szerk.).

Borbély László szerint Németh Zsolt politikusként, nem pedig külügyi államtitkárként emelt szót a székely zászló ügyében, de a román fél reagálása is túlzott (az "is" alapján tehát ez azt jelenti: a székelyek mellett kivételesen kiálló Németh Zsolté is). Az RMDSZ politikusa emlékeztetett rá, hogy a román kormány múlt héten lecserélte Codrin Munteanu Kovászna megyei kormánymegbízottat, aki korábban hadjáratot indított a székely jelképek ellen. Eltávolítását az RMDSZ üdvözölte, és "az is látszott, hogy az újonnan kinevezett prefektus kiegyensúlyozottabb hangot ütött meg a magyar jelképek dolgában" - mentegette az egyébként zsidó származású Borbély az agresszorokat.

Az RMDSZ politikai alelnöke úgy vélekedett: a magyar-román viszonyban "párbeszédre", a vitás kérdések tisztázására van szükség (ismerős ez évtizedek óta Izrael szájából az elnyomás és népirtás elkendőzésére s az időhúzásra, mely alatt a visszafordíthatatlan területrablás megvalósítható? - a szerk.), és ennek egyik legjobb módja szerinte a magyar-román kormányközi vegyes bizottság összehívása lenne (ami soha nem jut semmilyen eredményre a közös vigyorgáson kívül - a szerk.).

Borbély László még a szerencsétlen, korábban a revizionistákat leidiótázó bukaresti nagykövetet támadta, amiért kivételesen ő is kiállt az autonómia ügye mellett, "a diplomáciában szokatlannak" nevezve azt, hogy Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet - szűkszavú nyilatkozatok helyett - több hírtelevízió vitaműsorában is részt vett, "hagyta, hogy provokatív kérdésekkel vallassák, ráadásul románul, amely nem anyanyelve", mert szerinte ez "nem használt az ügynek".

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából