Ugrás a cikkhez
Reklám

Erdély, Felvidék és Délvidék után ma újabb nemzeti jogvédő-monitorozó útra indult, ezúttal Kárpátaljára dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő és Gaudi-Nagy Tamás, kiegészülve a Nemzeti Jogvédő Szolgálat csonkaországi, felvidéki és erdélyi jogvédőivel.

Útjuk szervezését már hónapokkal korábban megkezdték, de annak különös időszerűséget a kárpátaljai magyarok asszimilációját is jelentő, európai és nemzetközi joggal is ellentétes ukrán oktatási törvény elfogadása adott.




Mint azt korábbi cikkeinkben már megírtuk (legutóbb pl. itt és itt), hogy az EP-képviselő asszony és a nemzeti jogvédő többször is kérlelhetetlenül kiállt kárpátaljai magyar testvéreink megmaradása érdekében az ukrán hatalommal szemben, így talán kevésbé meglepő, hogy a "magyar" kormányzat által is EU-éretté nyilvánított Ukrajna már a gúgyhatáron megállította a magyar csoportot. Ha ez nem lenne elég, öt évre ki is utasították a magyar jogvédőket műállamuk területéről.

Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat monitorozó csoportjának szerkesztőségünkhöz eljuttatott sorai:

A magyar-ukrán határról jelentkezünk, ahol - természetesen jogszabálysértő módon kizárólag ukrán nyelven - kezünkbe nyomták a határozatot, mely szerint dr. Gaudi-Nagy Tamás és dr. Morvai Krisztina ki vannak tiltva Ukrajnából. Egyelőre az ide érkezett magyar konzullal és a határőrökkel tárgyalunk.



Várakozás a trianoni határon - és ezúttal is egy önkényes és jogtipró döntésre




Frissítés: Morvai Krisztina bejelentkezése a gúnyhatárról

Csütörtöki frissítések: Gaudi: csak olaj a tűzre és hatalmas öngól nekik

Gaudi-Nagy Tamás írja:

Tegnap Beregszász felé tartva még azt írtam, hogy „jelenleg még nem tudni vajon a „baráti” Ukrajna beenged-e minket, hogy elvégezhessük Kárpátalján nemzeti jogvédő, ellenőrző munkánkat.” Írásomban elérhetővé tettem számos, még országgyűlési és Európa Tanács parlamenti közgyűlési képviselői minőségben elmondott igazságbeszédemet a kárpátaljai magyarokkal és Ukrajnával kapcsolatban Most már elárulhatom, egyik jogvédő kollégával fogadtunk: szinte biztos voltam benne, hogy megtagadják beutazásunkat, pedig ez a gyalázatos és jogtipró oktatási törvény után csak olaj a tűzre és hatalmas öngól nekik.

Szeptember 27-én kora délután a beregsurányi határátkelőnél 16 fős nemzeti jogvédő delegációnk egy órás várakoztatása után (egyébként a magyar külügy segített ún. gyorsított áthaladásban, ez a magyar oldalon tökéletesen működött is) a terepruhás ukrán határőrök kurtán bejelentették két ukrán nyelvű határozatot lobogtatva, hogy Krisztinát és engem nem engednek be a jelenleg Ukrajnához tartozó soknemzetiségű, csodaszép Kárpátaljára. A határozatot egy ukrán egyenruhás magyar hölgy kérésünkre ismertette: az ukrán titkosszolgálat (SZBU) jelzésére szereplünk a beutazási tilalom alá esők listáján, és most jön a poén: 2014 óta! Bővebb indoklás nincs. A tilalom öt éves, így jövőre lejár. A kitiltás okát a budapesti ukrán nagykövetségen lehet kérni Kijevtől, és ott lehet fellebbezést előterjeszteni. Természetesen megtesszük, az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósági elé is elvisszük, ha nem változtatják meg. Kértük a határozatok magyar nyelven történő közlését, mivel a 2012-es ukrán nyelvtörvény 11.3 pontja szerint (a törvény nálunk volt kétnyelvű változatban megfelelő magyarázattal, ezt utóbb meg is kapták az azt láthatóan újdonságként olvasgató ukrán határőrök) erre a regionális nyelvek tekintetében jogunk van: a beregi járásban a magyar nyelv ilyen, tehát magyarul is meg kellett volna kapnunk. De kérésünket nem teljesítették.




Azonnal értesítettük a beregszászi magyar konzulátust: dr. Erdei Péter konzul úr és munkatársa 20 perc múlva megérkeztek, és rendkívül korrekten, készségesen segítettek a helyzet kezelésében. Megtagadtuk, hogy aláírással igazoljuk a kitiltó határozatok átvételét, ezt a konzul úr tette meg. A több órán át tartó huzavona során az eleinte igen marcona és barátságtalan ukrán határőrök egyre jobban engedtek fel, amikor elmondtuk nekik, hogy ez a lépés és egyáltalán a mostani ukrán vezetés antidemokratikus, nem ukrán nemzeti közösségek elleni akciói mennyire ártanak Ukrajnának és a jogállamiság elvének, illetve a kárpátaljai magyarok jogainak sárba tiprását sem a magyar kormány, sem mi nem fogjuk szó nélkül hagyni. Erősen meghökkentek amikor elmondtuk, hogy az előremutató európai autonómiamodellek (Dél-Tirol, Belgium, finnországi svédek stb.) megfelelő bevezetésével hazánkkal együttműködve egy virágzó Svájccá lehetne alakítani Kárpátalját, ettől vágja el magát az önkény és erőszak útján menetelő mai ukrán államvezetés. A határincidensről rövidesen videós tudósítást teszünk közzé, addig egy fotót közlök.




Minderről természetesen beszámoltunk Szijjártó Péter külügyminiszter úr stábja részére is, várjuk és elvárjuk a magyar diplomácia magyarázatkérését és válaszlépését. Az igazi botrány nem az én kitiltásom, hanem Krisztináé, aki európai parlamenti képviselőként hetekkel korábban az ukrán nagykövetnek bejelentett úton szerette volna velünk együtt ellenőrizni, hogy most szeptember elején hatályba lépett EU-ukrán társulási szerződésben az ukránok által vállalt, demokráciát és jogállamiságot garantáló szabályok mennyire érvényesülnek. Joggal várjuk az Európai Parlament elnöke és az Európai Bizottság bővítési biztosának tiltakozását…

De az igazi fricskát ezután kapták az ukrán szervek: a természetesen előrelátóan előkészített B-forgatókönyv szerinti helyszínről, a csodálatos szatmári Nagyar településről (ezúton is hálás köszönet Hadiné Guti Ibolya polgármester asszonynak és csapatának) videokonferencián megtartottuk az első kárpátaljai fórumunkat, amelynek bátor beregi magyarokból álló lelkes közönsége Makkosjániosiban, taxival átjutott három jogvédő kollégánk segítségével hallgathatta meg dr. Morvai Krisztina, dr. Menyhárt Gabriella erdélyi ügyvéd partnerünk (NJSZ elnökségi tag), a felvidéki harcos jogvédő Polgár Hajnalka, a nyugalmazott európai bizottsági tisztviselő Czigány Imre, továbbá saját gondolatainkat a jogvédelem és ellenállás fontosságáról, az alapvető egyéni és közösségi jogok csorbíthatatlanságáról, a jogtipró ukrán oktatási törvényről és sok minden másról. A fórum felvételét szintén rövidesen közöljük.

Ma a Nemzeti Jogvédő Szolgálat delegációja folytatja kárpátaljai monitorozó útján, ezúttal Ungváron, ahol többek között Buhajla József főkonzul úr várja délután a küldöttségünk beutazásra érdemesnek talált tagjait egy hivatalos megbeszélésre.

Szabadságot és önrendelkezést minden magyarnak a Kárpát-medencében! - zárja sorait Fb-oldalán dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

2. frissítés: Morvai: Csak azért is! Megtartottuk kárpátaljai fórumunkat - kitiltásunk ellenére...

Morvai Krisztina írja:

Sokat készültünk a Nemzeti Jogvédő Szolgálattal közös hagyományos jogvédő, monitorozó utunkra. Erdély, Felvidék és Délvidék után ezúttal Kárpátaljára indultunk. Mint azt az elmúlt hetekben minden magyar ember megtapasztalhatta, az ukrán állam a legkevésbé sem tartja be az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésben foglalt alapelveket: jogállamiság, demokrácia, az emberi jogok védelme, különös tekintettel a nemzeti „kisebbségek” jogainak biztosítására. Ezzel tökéletes összhangban dr. Gaudi-Nagy Tamást és engem, mint a határnál kiderült, öt évre kitiltottak Ukrajna területéről. Ennek semmiféle indokát nem adták.

Büszke vagyok arra, hogy nem hátráltunk meg, a kitűzött missziót teljesítettük, illetve teljesíteni fogjuk. Terveink szerint megtartottuk első fórumunkat, amelyre a körülmények miatt videokonferencia keretében került sor. Ennek anyagát folytatásokban fogom közölni, és nagyon kérem, hogy minél többen osszák meg a felvételt, hogy bebizonyítsuk: nem lehet megfélemlítéssel és jogtiprással elhallgattatni a magyar jogvédőket!

A fórum első részében én beszéltem az Ukrajna által megsértett európai normákról. Teljes mértékben összeegyeztethetetlen az európai normákkal (amelyek betartására Ukrajna elköteleződött az EU-Ukrajna társulási szerződésben), hogy az őshonos magyar közösség folyamatosan retteg a titkosszolgálatoktól, a nacionalista paramilitáris csoportoktól, a véleménynyilvánítási szabadságuk, gyülekezési joguk, szólásszabadságuk sárba taposásától. Erre részletes beszámolóban fogom fölhívni Juncker bizottsági elnök és Mogherini külügyi biztos asszony figyelmét.

Technikai okokból lassan kellett beszélnem, de bízom benne, hogy az elmondottak érthetőek és tanulságosak. Nagyon örülnék annak, ha különösen Kárpátalján (és a többi elszakított magyar területen) minél többen megnézhetnék fórumunknak ezen részét és soron következő részeit.

A továbbiakban majd dr. Gaudi-Nagy Tamás előadása hallható, továbbá dr. Menyhárt Gabriella erdélyi ügyvéd, Polgár Hajnalka felvidéki jogvédő és Czigány Imre nyugalmazott európai bizottsági tisztviselő értékelése következik az ukrajnai emberi jogi helyzetről, a magyar őshonos közösséggel szembeni jogtiprásokról.

Köszönettel és szeretettel:

Morvai Krisztina

(Kuruc.info)

Friss: Nem tudják kitiltással ellehetetleníteni a jogvédőket: Morvai és Gaudi megtartja második kárpátaljai fórumát is

Kapcsolódó: Kárpátalján elnémul a magyar szó: Porosenko aláírta az új ukrán oktatási törvényt; Szijjártó: Ukrajnának fájni fog!





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából