Ugrás a cikkhez
Reklám

Borsodi olvasónk írja:

Helyzetjelentés az északi határszélről - miközben minden figyelem a déli határszakaszra terelődött, jól tudjuk, miért. Azonban figyelemreméltó az a folyamat, amely egyre erősödik Borsod megye északi határszélén.

Beszélünk itt Trianon gyalázatáról, arról, hogy Felvidék visszajárna. De mi történik valójában? Kassán nem szüntették meg az acélgyártást. Sőt, igazán virágzik a hatalmas gyár, szemben a tönkretett Miskolcéval. Kassának önálló repülőtere van (lenyűgöző múzeummal). Régebben a szlovákokat 120-as Skodáikkal lehetett látni, ma azonban ilyet már elvétve is alig - mind új autóval közlekedik.

Mivel Kassa lényegében véve pár kilométerre van a Zempléntől, így a szlovákok felfigyeltek a mi elszegényedő, kiüresedő falvainkra. Arra, hogy ott potom pénzekért is kapni családi házakat, hatalmas kerttel festői környezetben. És elkezdődött az áttelepülés. Nem Felvidéken élő magyarokról beszélek, hanem szlovákokról.



Szlovákul hirdetett ingatlan a borsodi Forrón (Fotó: Borsod Online - Bujdos Tibor)

A helyzet odáig jutott, hogy legtöbb helyen kétnyelvűek a hirdetések, sőt újabban találkozni kizárólag szlovák (!) nyelvű hirdetéssel! Szlovák ingatlaniroda hirdetőtáblája kifüggesztve a kapukra. Na Predaj - olvashatjuk.

Hát, uraim, így is lehet területet foglalni. A magyar meg csak bámul, tehetetlen, tétlen. Itt tartunk 2017 végén. Védjük a határt délről, közben északról meg szép lassan elszlovákosodik a határszél. Nem mi foglalunk vissza (Kassán egyre kevésbé beszélik nyelvünket) hanem ők törnek előre. Aki nem hiszi, járjon utána!

Kapcsolódó:

- Engedd be a tótot: Rajkán többségbe kerültek a szlovákok - néhány év alatt lezajlott az önkéntes lakosságcsere

- A tótok már felvásárolták fél Rajkát - több oldalról zajlik az új honfoglalás

- Bratislava VI. elnevezésű lakópark épül Rajkán – a tótok Pozsony hatodik kerületeként tekintenek a településre

- Tót honfoglalás: buszjárat Pozsony és Rajka között





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából