Ugrás a cikkhez
Reklám

A strassburgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak azok a demonstrálók, akiket a Kossuth téri József Attila-szobornál tartott vasárnapi tüntetésről állítottak elő - írja a keddi Népszava.



Olvasónk a vörös csillagokkal kiérdemelt úticélokra cserélte a feliratokat

A napilap ismerteti, hogy a résztvevőket - akik vörös csillagos szórólapot emeltek a magasba - kihallgatták, majd hazaengedték a V. kerületi rendőrkapitányságról. A rendőrség közlése szerint önkényuralmi jelkép használata elkövetésének gyanúja miatt volt szükség az előállításra. A vasárnapi tiltakozást az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezte. A József Attila-szobornál a költő verseit olvasták fel, valamint megemlékeztek Sallai Imre és Fürst Sándor kivégzésének 80. évfordulójáról.

Vörös csillagos szórólapot, amelyen egyébként Che Guevara és József Attila képe is szerepelt, összesen heten emeltek a magasba a demonstráción, mások mellett Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Nyári Zsolt, a Zöld baloldal szóvivője, akiket öt másik társukkal együtt rendőrségi autóval elvittek a helyszínről. Később Nyári a Facebookon tudatta, hogy szerencsésen hazaérkezett a kapitányságról. Azt írta, hogy a "rendőrök segítőkészek, kedvesek, illedelmesek voltak, csak és kizárólag a parancsnok nem volt a helyzet magaslatán, aki parancsba adta előállításunkat". Hozzátette: "Irány Strasbourg".

A Népszava emlékeztet, hogy a magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A strassburgi testület 6400 euró kártérítést és perköltséget ítélt meg Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, akinek az ítélet szerint "megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát" azzal, hogy a vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene. A magyar állam februárban ugyan fellebbezett az ítélet ellen, de ezt a strassburgi bíróság elutasította. Bár a magyar állam végül kifizette a kártérítést, a parlamenti többség határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strassburgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: A József Attila-szobornál okoskodott néhány elmeroggyant kommunista



Friss hírek az elmúlt 24 órából