Ugrás a cikkhez
Reklám

A "holokauszt áldozataira" emlékeztek a zsidó hitközség tagjai, továbbá a környékről és távolabbról érkezett vendégek hétvégén a pásztói zsidó temetőben. A megemlékezésen a város polgármestere, az MDF és a Fidesz-KDNP jelöltjeként is a kommunista emlékmű eltávolításával kampányoló - jelenleg független - polgármester, Sisák Imre is tiszteletét tette.

– Nem mehetünk el amellett, hogy az elmúlt hónapokban sajnálatos módon megszaporodtak az antiszemita megnyilvánulások. Ez sokunkban fájdalmas emlékeket ébreszt. Kiben félelmet, kiben aggodalmat, dühöt, de valamilyen módon mindenkit megérint. A zsidó hitközség vezetői, így én is, újra és újra kiállunk a nyilvánosság elé, és sürgetjük a felelősségre vonást – hangsúlyozta Radnóti Zoltán rabbi.

– Egyértelművé kell tennünk, nem csak nekünk, zsidó embereknek, hanem minden józan gondolkodású embernek, hogy nem szabad eltűrni a zsidó közösség elleni támadást, vagy bármilyen kisebbség elleni támadást. Mint rabbi tudom és hiszem, hogy az ilyen megszólalások és támadások ellen az egyik legjobb hagyomány egy összetartó közösség. Közös felelősségünk: erővel, büszkeséggel és méltósággal közösen fellépni a körülöttünk terjedő eszmékkel szemben - tette hozzá, minden bizonnyal a kommunizmusra gondolva, hiszen Pásztón még ma is áll a megszálló szovjet horda emlékműve.

(Kuruc.info)



Friss hírek az elmúlt 24 órából