Ugrás a cikkhez
Reklám



Az Őszödi Mozgalom őszintébb<br />lett volna
A sokunk számára szimpatikus ügyben népszavazást kezdeményező Seres Mária azt állítja: „nem foglalkozom politikával – mint az emberek többsége – és nem is vonz a politikusi lét. Nem is értek hozzá.” Ezzel szemben pártot alapított, melynek neve megtévesztő: Civil Mozgalom. Baloldali programja alapján nem csoda, hogy Seres előtt megnyíltak a média kapui.

„Üzenjünk együtt a politikusoknak: meguntuk, hogy a pártok döntenek a fejünk felett a sorsunkról” – így ajánlotta a csornai időközi országgyűlési választásra Seres Mária saját pártjának nyugdíjas jelöltjét (aki mellesleg Enese és Szilsárkány komcsi tanácselnöke volt, mielőtt körjegyző lett), és 4%-ot el is ért a Civil Mozgalom tavaly novemberben. Emlékezhetünk: 2002-ben a Centrum (nevű párt) a semmiből tűnt fel, s különösebb társadalmi beágyazódás, szervezettség nélkül, néhány pénzügyi vállalkozó (pl. Kupa Mihály) befektetéseként ugyanekkora eredményt ért el országosan.

Az emberek vevők a pártellenességre, hiszen elegük van a megismertekből. Ezt próbálja kihasználni a Fideszhez becsatornázott Fricz Tamás és Makovecz Imre nevével fémjelzett Civil Összefogás Fórum, valamint a Vukics hivatásos őrnagy által saját államrendje ellen vezet(het)ett Magyarok Szövetsége is. E két nagyoncivil nempárt egymásnak riválisai is, csendben fúrják egymást, s ilyenkor a közös célok nem számítanak.



Seres a Magyarok Szövetsége színpadán:<br />blöff volt a polgári engedetlenségük
Van egy népszerű blöff, melyből most a Seres-féle Civil Mozgalom is kiveszi a részét: a Társadalmi szerződés. A visszahívhatóság ugyanis a jelenlegi jogrendben sajnos nem megvalósítható. Nem is csoda, ha Seres Mária a Társadalmi szerződés leírásában anarchista hangot üt meg: „Egy ember csak annak köteles engedelmeskedni, amibe (saját szabadon meghozott) döntése révén beleegyezett”. Ennyit a közösségi normákról, a törvényes rendről. „Az aláírók kinyilvánítják, hogy a választások kiírását követően az ajánlószelvényeiket (kopogtató cédulájukat) és választáskor a szavazatukat is a Civil Mozgalom jelöltjeinek adják” – áll a Társadalmi szerződésükben, s az aláíróktól e-mail címük mellett személyi számukat is elkéri Seres ezen a jogilag irreleváns nyomtatványon, hogy ha az ajánlószelvényüket mégis elmulasztanák leadni, hát lehessen a Cédulagyár utángyártott szelvényeit kitölteni, s arra aláírást hamisítani.

Seres „nem foglalkozom politikával” Mária egyébként listán indult a Zöld Párt színeiben a 2004-es EP-választásokon. Illetve indult volna, de a fantompártot elkaszálták érvénytelen – utólag, csalással módosított – ajánlószelvények leadása miatt. (Ezt csak a cédulagyáros Polgár Tamás, Mária párttársa tudta felülmúlni, amikor egy éve, a kakihíres Tomcat által beadott 1165 szelvényükből 13 darab bizonyult csak valódinak.)

„Seres Mária tavasszal jelentette be, hogy Civil Mozgalom néven társadalmi szervezetet hoz létre” – áll a saját maguk által megfogalmazott hírükben, melyben szokásuk szerint kínosan kerülik a „párt” szót. „A Civil Mozgalom egy olyan civil erő, melynek (…)” – hazudja Seres bele a nagyvilágba, rendszerint kéretlen elektronikus levelek (spam) útján. „Mozgalmunk magját sikerült elültetnünk 600 ezer ember segítségével” – fogalmaz az ordas pártelnök asszony, egy közhelyes gondolat aláíróit saját támogatóiként tüntetve fel.

Tetszik vagy sem: pártrendszer van, aminek megváltoztatását is csak pártként lehet elérni, az Országgyűlésben. (Vagy keményebb, radikálisabb módszerekkel, de a Civil Mozgalom nem erről szól.) Álszent dolog, ha egy párt civilnek mutatkozik; egy ilyen hazug politikus semmivel se jobb, mint a jelenlegi parlamentiek.

A politikusbűnözés elleni népszavazási kezdeményezések (pl. a képviselők költségtérítéséről) is álszentek, hiszen csak adatgyűjtést és a Civil Mozgalom népszerűsítését szolgálja, míg a parlamenti pártok rendre megfúrják valamilyen pofátlan jogi trükkel az összegyűjtött aláírások által elvben megtartandó népszavazásokat. Persze mindig vannak naivak, akik elhiszik Seres legújabb hitegetését, pl.: „elkezdődött egy újabb kezdeményezés, amit már nem tudnak kikerülni a pártok és a képviselők sem”. Na persze, ezt most már tényleg nem…

„Kezdeményezzük az Alkotmány és a kapcsolódó törvények módosítását úgy, hogy országos népszavazást lehessen tartani arról, hogy” – így kezdődik Marika négy legújabb adatgyűjtési akciója. Ezeknél már elég 50 ezer aláírás, ugyanis ez nem népszavazási, hanem csak ún. népi kezdeményezés, ami annyit jelent, hogy „siker” esetén a parlament köteles megtárgyalni. De csak megtárgyalni, dönteni róla nem, ami egyenlő a szócsépléssel. Mit is várhatnánk attól a parlamenttől, mely még az érvényes, 600 ezer ember által aláírt népszavazási kezdeményezést is megfúrja egy jogi trükkel, tán majd most 2/3-dal módosítja az Alkotmányt a mi kedvünk szerint, mikor pusztán tárgyalni köteles? "Civil" Mária hülyének néz minket.



Kész átverés: lobbinak álcázott aláírásgyűjtés
Az egyszemélyes Civil Mozgalom legutóbbi adatgyűjtési akciója a Sláger Rádió melletti aláírásgyűjtés. Bár jogilag következmények nélküli a kezdeményezés (a jogerős döntés már megszületett a frekvenciákról), mégis fontosnak tartja Seres, hogy megadjuk e-mail vagy postacímünket, persze csak „a hitelesség érdekében és a manipulációk elkerülése miatt”.

Az aláírásgyűjtés látszólagos célja, hogy „a pártok vonuljanak ki a kereskedelmi rádiózás ezeddig politikailag semleges területéről”. Hogy a szélsőliberális, néphülyítő hazug Sláger Rádió mennyire volt "politikailag semleges", azt nem szükséges részletezni. De hogy a pártellenes hangulatot egy „civil mozgalomnak” álcázott párt kelti és lovagolja meg, az nagyfokú pofátlanság.

Rákay Fülöp – Kuruc.info

Kapcsolódó:
- Seres Mária és Tomcat összefonódásáról

Friss:
- MSZP-s önkormányzati képviselő a "Civil Mozgalom" képviselőjelöltje
- A "Civil" Mozgalom is Jobbik-ellenességgel kampányol
 



Friss hírek az elmúlt 24 órából