Ugrás a cikkhez
Reklám

2009. szeptember 29-én a sukorói Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tagjai, valamint helyi lakosok és ingatlantulajdonosok hosszas egyeztetés után találkoztak Molnár Gáborral, Sukoró polgármesterével és a sukorói képviselő-testülettel.

Az egyesület által kezdeményezett találkozón átadtunk egy nyílt levelet, melyet körülbelül 500 tó körüli lakos, illetve ingatlantulajdonos írt alá, ebből több száz sukorói. A nyílt levél a következő:

Nyílt levél Molnár Gábornak, Sukoró település polgármesterének 

Mottó: „Természetesen mindenkinek joga van véleményt formálni, akár ellene, akár mellette, ezt minden körülmények között, maximálisan tiszteletben tartom."  (Molnár Gábor) 

Tisztelt Polgármester Úr! 

Alulírottak ezúton nyilvánítjuk ki véleményünket, hogy a Velencei-tó  partján és környékén  NE épüljön kaszinó és semmilyen egyéb, a King’s City beruházással kapcsolatban megismerhetett, Ön által támogatott és kiemelt kormányprojektnek minősített elképzelés. Kérjük, hogy a jövőben ezt figyelembe véve, és tiszteletben tartva járjon el!”

Több mint százan – egy „véleménynyilvánító lap” segítségével - azt is leírták, hogy ők mit kezdenének a tó körüli területtel, illetve, hogy mit üzennek a King’s City beruházást képviselő befektetőknek és az őket támogatóknak. Az erről szóló összefoglalót mellékelve küldjük. Ezen kívül egy petíciót is átadtunk, melyet szintén csatolunk. A petícióban megfogalmaztuk civil szervezetünk kéréseit a tervezett beruházással kapcsolatban a helyi vezetés felé.

A találkozó nagyon feszült hangulatban telt, ennek az oka legfőképpen a polgármester cinikus viselkedése mellett az volt, hogy igyekezett a King’s City beruházásról elterelni a szót, és lényegtelen, illetve a jelenlévőket nem érintő kérdésekről beszélni. Az általa annyira támogatott beruházásról semmit nem tudtunk meg. Idézet Molnár Gábortól:

„Nehezményezik, hogy nem első kézből kapnak információt. Én azt gondolom, hogy ami információ ma nekünk rendelkezésünkre áll, az önöknek is rendelkezésükre áll. Tudom, hogy ezzel a kijelentéssel önök szívesen vitatkoznak, mi mégis azt gondoljuk, hogy érdemi eltérés az önök informáltsága és a mi informáltságunk között nincs, ez a nagyok játéka, mi ebbe nem tudunk ilyen szinten beleszólni.”

2008 júniusában Molnár Gábor javaslatára a sukorói képviselő-testület egyhangúlag megszavazta a falu közigazgatási területén I. kategóriás kaszinó koncessziós pályázatának kiírási lehetőségét. Ugyanezen az ülésen szavaztak a Gádé-dűlői 2 hektár értékesítéséről Joav Blumnak. Erről a lakosság semmit sem tudott! Az egyesület arra volt kíváncsi, hogy a képviselő-testületi ülések időpontjai miért nincsenek közzétéve, miért nincsenek például fent Sukoró honlapján, illetve a képviselő-testületi jegyzőkönyveket miért nem teszik közzé, akár a honlapon. Molnár Gábor válasza szó szerint:

„. Azt gondolom, hogy a falu lakosságát a képviselő-testületi ülések lefolyásáról nem kell minden részletében tájékoztatni. … A fő oka az én olvasatomban a képviselő-testületi ülések teljes tartalmáról való nem tájékoztatásnak, az a településnek a fejlesztési érdeke…”

„A képviselő-testületi ülések miért nem nyilvánosak? Röviden visszacsatolnék arra, amit már elmondtam. Az interneten meg nem jelenés egyik oka, amit már korábban szintén elmondtam, hogy egyszerűen nem tartom arányosnak, hogy az információk, a település fejlesztési tervei a dolog csíraváltozatában jelen legyenek.”

A Sukorói Panoráma nevű helyi kiadványt félévente jelentetik meg. Az egyesület arról kérdezte a polgármestert, hogy a 2008. június 19-én az I. kategóriás kaszinóról megszavazott határozat miért nem szerepel a magazinban, holott az összes többi önkormányzati határozat igen.

Molnár Gábor válasza:

„A helyi média hiányos tájékoztatására csak azt tudnám önöknek újra reagálni, ahogy korábban is tettem, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyek nem tartoznak a médiára. Ezeket lehet feszegetni, hogy mi a törvényes kötelezettségünk és mi az ami nem, én azt gondolom, hogy egy településvezető, ha az egy jól szocializált településként működik, akkor lehet ebben szelektálni...”

„Azért nem jelent meg a magazinban, mert addigra már az az elv, amit már korábban elmondtam, hogy a nem megfelelő helyen, nem megfelelő időben és a nem megfelelő emberek vitatkoznak erről, ...(zúgolódás), ... nem, nem, nem, ne reagáljon erre mert én pontosabban tudom. Nem a megfelelő emberek vitatkoznak erről, ezért volt az, hogy azt mondtam, hogy ennek talán ebben a formában nem kell megjelenni. A nem megfelelő emberek alatt – és ezt kérem, hogy ne vágjuk ki, a nem megfelelő emberek alatt azt értem, hogy azt gondolom, hogy nem ők a megfelelő emberek – vagyunk így páran arra, hogy erről a jelen fázisban vitatkozzunk.”

Kértük rá és bízunk benne, hogy a jövőben a falu lakóinak bevonásával kívánják meghozni a mindannyiunk életkörülményeit befolyásoló döntéseket, hisz Molnár Gábor ezt is elmondta:

„..Én azt mondtam, ezt elmondtam a megfelelő számú médiában is, hogy amennyiben a jelenlegi képviselő-testület úgy ítéli, hogy a mandátuma nem elegendő arra, hogy eldöntse ezt a kérdést... az egy gesztus, vagy egy önkritika, hogy erre azért nem számítottunk, ez azért nagyobb annál, mint amire gondolni lehetett, és mi szívesen átadjuk ezt a döntést a lakosságnak, mert ez olyan léptékű felelősség, amelyet nem kívánunk fölvállalni.”

A polgármester már más fórumokon is megfogalmazta azon véleményét, hogy a tiltakozókat manipulálják. Ezt a találkozón is megerősítette és beszélt egy ingatlanlobbiról is, melyet már több fórumon említett, általában székesfehérvári ingatlanlobbi néven. Egyesületünk nem tudja, kire, kikre gondolhat a falu vezetője:

„Ez egyébként politikai ügy, amelyben meggyőződésem szerint önök fel vannak használva.”

„Azt be kell látnunk, hogy az egyik oldalon a magyar kormány áll, a másik oldalon … hát nem egy párt, nem mondanám hogy párt áll, illetve civilek, hiszen csak egy nagyon szűk csoport, illetve az általuk kézen fogott civilek, és mondom én továbbra is kitartok amellett a véleményem mellett, hogy nem tehetnek arról és nem is tudatos számukra, hogy őket ilyen szempontból kézen fogják. Nem, nem lenézésből mondom, félre ne értsen. Nos, én azt gondolom, hogy amikor az egyik oldalon a Zsidó Világtanácsnak az elnöksége, a másik oldalon a magyar kormány, a harmadik oldalon pedig ingatlanlobbi harcol, akkor teljesen fölösleges ezen a településen, ebben a fázisban egy vitafórumot indítani.”

Egyesületünk és rengeteg civil véleménye szerint egy ilyen típusú vigalmi negyed működése rendkívül károsan befolyásolná az életkörülményeinket. Molnár Gábor véleménye:

„Összeírták, hogy mit üzen a támogatóknak a lakosságnak egy része, … hogy kiegészíthessem ezt a dolgot. Ne befolyásolják ennyi embernek az életkörülményeit, ne befolyásolják a természeti környezetet. Én azt gondolom, hogy egy beruházás, ami adóbevételt hoz, az akár pozitívan is tudja befolyásolni az életkörülményeket. Nem látom ezt a kommunikációt – pillanatnyilag ez a kommunikáció Balsay Istvántól származik, aki hát ebből a szempontból közepesen autentikus felszólalónak számít – akár ez a drogfogyasztásos kommunikáció, akár ez a prostituáltas kommunikáció, ez azért eltúlzott. Én azt gondolom, hogy az ilyen jellegű szórakozónegyedek, bár ennek a dolognak szórakozónegyed – a kaszinóról beszélnek önök – a tudomásom szerint a néhány százalékát képviseli, én azt gondolom, hogy ezek nincsenek, nincsenek negatív kihatással a település életére. A tőke mindig a nyugalmat keresi, a tőke mindig a nyugalmat keresi (hangos mosolygás). A tőke mindig a nyugalmat keresi, a tőke mindig abban érdekelt, hogy ne legyen bűnözés, hogy ne álljanak prostituáltak az út szélén, mert ez neki, mert ez neki nem reklám. Én azt gondolom, hogy a tőke ellen meg tüntetni lehet, de sajnos azt kell lássuk, hogy akár izraeli a befektető, akár amerikai a befektető, akár német a befektető, ugyanazok állnak mögötte. Van a világban néhány száz, néhány ezer ember aki megteheti, hogy befektet. Mi nagyon szívesen látnánk hun, szittya és pártus befektetőket, de egyikük sem készült még nálunk pénzt elkölteni, és amennyiben megjelennek és komoly tervekkel jönnek, mi nagy szeretettel fogjuk őket látni.

A találkozó folyamán többször is nyilvánvalóvá vált, hogy a képviselők nincsenek tisztában az I. kategóriás játékkaszinó fogalmával. Az Angelika Egyesület utánanézett bizonyos adatoknak, hiszen információink szerint egy Las Vegas típusú megakaszinót szeretnének építeni a Velencei-tó partjára. Ezért kikerestük a Las Vegas-i bűnözési statisztikákat. Ezek szerint az adatok szerint a tőke nem a nyugalmat keresi, hanem épp ellenkezőleg. Ahol sok pénz van, ott a bűnözés is hatalmas méreteket ölt:

1.ábra: A városban 1 év alatt történt bűncselekmények száma az ábra fenti részén látható, a lenti rész pedig az 1000 főre jutó bűncselekmények számát reprezentálja:




2. ábra Bűnözési index, mely szerint az Egyesült Államokban Las Vegas a legkevésbé biztonságos város.




Az 1000 lakosra jutó személy elleni erőszak tekintetében a nemzeti átlag 4,7, míg Las Vegasban ugyanez az arány 20,44, Nevadában pedig 7,33. Az áldozattá válás esélye Nevadában 1 a 36-hoz, míg ugyanez Las Vegasban 1 a 8-hoz.

3. ábra: Las Vegas-i és az Egyesült Államokbeli bűnözési adatok összehasonlítása.
1.oszlopban: gyilkosságok száma, 2.oszlop: nemi erőszak, 3.oszlop: rablások
4.oszlop: testi sértés




Ezen adatok szerint Las Vegasban mind a négy bűnözési fajta jóval magasabb arányban fordul elő, mint az USA más részein, különös tekintettel a nemi erőszakra és a vagyon elleni bűncselekményekre.

A vagyon elleni bűncselekmény tekintetében a nemzeti átlag 34,3, ugyanez a szám Nevadában 51,26, míg Las Vegasban 126,31.

Annak esélye, hogy Nevadában vagyon elleni bűncselekmény áldozata legyek 1 a 17-hez, míg Las Vegasban ugyanez az arány 1 a 8-hoz.

Forrás: http://www.neighborhoodscout.com/nv/las-vegas/crime/

Szerintünk egy felelős polgármesternek és képviselő-testületnek utána kellene nézni, hogy milyen dolgot támogat vagy utasít el. Lehet legyinteni a statisztikákra egészen addig, amíg nem a családunkban vagy a közvetlen környezetünkben történik gyilkosság, nemi erőszak, rablás stb.

Ezúton is kérjük Sukoró választott vezetőit, hogy vonják vissza azt az önkormányzati határozatot, melyben engedélyezték az I. kategóriájú játékkaszinó működését Sukoró közigazgatási területén, és semmilyen formában ne támogassák tovább a King’s City beruházást.

Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület

Sukoró, 2009. október 12.

(Kuruc.info)



Friss hírek az elmúlt 24 órából