Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülései egyikén, mert a parlament elnöksége "nem talált helyet ennek a napirendben"- így értesült az Euronews két - szerintük - hiteles forrásból is.

Régi hagyomány, hogy az Európai Unió soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot. Ekkor lehetőséget kapnak a képviselők arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel az illető kormányfőnek.

Az Euronews értesülései szerint Orbán Viktor jelezte is az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán (július 16-án vagy 17-én) meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programját, amelynek - Donald Trumpot idézve - a "Tegyük újra naggyá Európát!" jelmondatot adták. Az Elnökök Értekezlete - a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete - azonban közölte, hogy a parlament menetrendjében "sajnos akkor nincs hely" ennek a napirendi pontnak. Ezt közölte az Euronews mindkét, egymástól független forrása.

Az első forrás az Euronewsnak elmondta, hogy az uniós parlamentet a szokásosnál is jobban lekötik folyó ügyei, és az Európai Tanácsot hibáztatta, amiért engedte, hogy a törvényhozás alakuló üléseinek napirendjét összeállító testület figyelmen kívül hagyja az uniós elnökséget illető hagyományt.

"Öt évvel ezelőtt, 2019-ben az utolsó nyári plenáris ülésen el tudtuk helyezni a soron következő finn elnökséget, mivel a választásokat májusban tartották, és így két plenáris ülést tudtunk tartani a nyár előtt" - mondta a forrás. -" Figyelmeztettünk is, hogy egy júniusi választásnak következményei lennének a menetrendünkre nézve".

Az első forrás hozzátette, hogy az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, amihez szabaddá kellett tenni a keddet és a szerdát. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn. A péntek - ami elméletileg rendelkezésre áll - Orbán Viktornak nem alkalmas. Mindezt egy szóvivő is megerősítette.

A jövő heti plenáris ülés napirendjét a parlamenti frakcióvezetők értekezletén véglegesítik most csütörtökön (július 11-én). "Elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban lesz megoldás" - tette hozzá az első forrás. De a szóvivő szerint nem valószínű, hogy a magyar elnökség szóhoz jut szeptember előtt.