A XII. kerület regnáló polgármestere szerint felesleges lenne eltávolítani a turulszobrot a jelenlegi helyéről. Pokorni Zoltán a Magyar Nemzetnek azt mondta: "nem hiszem, hogy ez a legfontosabb kérdés, és szinte biztos vagyok benne, hogy nem tartozik a legfontosabb várospolitikai problémák közé".



Fotó: Székelyhidi Balázs

A politikus kifejtette: korábban hosszú viták övezték a turult, ami valóban második világháborús emlékmű volt a Hegyvidéken, azonban már jó ideje elcsendesedtek a politikai indulatok, és békés lett a viszony.

Kovács Gergely a közelmúltban azt mondta, hogy azzal nincs gond, hogy a kerületben legyen a második világháború áldozatainak emlékműve, de nem egy turul alkalmas erre. Az újonnan megválasztott politikus azt is hozzátette akkor, hogy

Magyarországon tevékenykedtek a leggázosabb nyilasok, akik a szobor közelében működtették a központjukat, és ilyen előzmények után a szoborra is nácik nevét írták a felállításakor.

Csakhogy, úgy tűnik, Kovács Gergely nem tájékozódott megfelelően, ugyanis valóban szerepeltek nyilasok nevei a turulon, ám azokat már évekkel ezelőtt eltávolították. Tehát a turul eltávolítására felhozott több érve is tárgyi tévedésen alapul, írja a lap.

Az ügyben a Magyar Nemzet kereste Kovács Gergelyt is, azonban a viccpárt elnöke elérhetetlennek bizonyult. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László pedig már Kovács Gergely kijelentései után azonnal jelezte, nem fogják hagyni, hogy eltávolítsák a magyarság jelképét a kerületből, és minden eszközzel megvédik.

Frissítés: "nem akarom, hogy egymásnak essenek az emberek, konszenzusos megoldás lesz"



Fotó: Tövissi Bence / Index

Kovács az Indexnek adott friss interjújában már visszafogottabban fogalmazott:

- Megválasztása óta Gergely esetében is az egyik legtöbbet idézett téma a turulszobor kérdésköre. Nem lenne szerencsésebb mondjuk egy játszótér felújításával indítani, és azzal bekerülni a hírekbe?

- Magamtól egyetlen egyszer sem hoztam szóba a turulszobrot, de minden egyes újságíró megkérdezi. Nem ezt tartom a legfontosabb ügynek. Közösségi tereket, részvételi irodát, az önkéntesség kereteit szeretnénk létrehozni. Tényleg nem tartozik a tíz legfontosabb ügy közé a turulszobor, nem ezzel szeretném kezdeni a kerület irányítását. Nem akarom, hogy egymásnak essenek az emberek. Beszélni fogunk történészekkel, és átgondoljuk, hogy mit lehet tenni. Személy szerint nem tartom megfelelőnek, hogy egy kardot tartó turulmadarat emeltek a javarészt zsidó származású áldozatok emlékére.

- Ezek szerint még nem dőlt el mi lesz turulszobor sorsa. Végül a szoborparkban köt ki, vagy sem?

- Nem én fogom eldönteni, megkérdezünk szakértőket, történészeket, és igyekszünk - már amennyire lehetséges – ebben az ügyben konszenzusos megoldást találni.