Hat embert vettek őrizetbe, majd tartóztattak le üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt; a bűnbanda egymilliárd forintnyi kárt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a két elkövetői kör vezetője - az éppen aktuális alvállalkozó cég nevében - a ténylegesnél magasabb összegekről állított ki számlákat.

A számlabefogadónak a feltüntetett összegekhez képest valójában jóval alacsonyabb költsége keletkezett, illetve a számlák áfatartalmát is szabálytalanul helyezte levonásba, így csökkentve a társaság fizetendő adóját.

A rendőrök és a pénzügyőrök végül két lakcímen csaptak le, és 14 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük 6 férfit őrizetbe vettek, akiknek a Szegedi Járásbíróság kivétel nélkül elrendelte a letartóztatását.

Az intézkedések során a nyomozó hatóság 2 milliárd forintot meghaladó összegben vett zár alá ingatlanokat és gépjárműveket, illetve készpénzt foglalt le - áll a közleményben.