Szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, de esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is vallaniuk kell a gyermekvédelmi intézményvezetőknek az alkalmassági vizsgálat második fordulóján – erről számolt be a Népszavának egy érintett.



A bicskei gyermekotthonnak helyt adó Batthyány-kastély (fotó: Adrián Zoltán / 24)

A gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatát nem sokkal a bicskei pedofilügy, a kegyelmi botrány nyomán rendelte el kapkodva a kormányzat, hogy enyhítse a politikai károkat, a döntést, eljárást erős fenntartásokkal fogadta a szakma. A tavasszal indult vizsgálatok első fordulójában főként vezetői kompetenciákkal kapcsolatos teszteket írtak az érintettek. A második forduló már másról szólt.

A lapnak nyilatkozó intézményvezető elmondta, hogy a második forduló a Belügyminisztériumban volt, ahol először egy 500 kérdéses kérdőívet töltöttek ki. Többek között arra kellett igaz-hamis választ adni, hogy fél-e a sötétben, lenne-e könyvtáros vagy vadász, előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje, illetve egyedülálló, vagy párkapcsolatban él.

Az elmondottak alapján az alapvetően pszichiátriai betegségek, tünetek beazonosítására szolgáló, például a fegyveres-rendvédelmi területen használt úgynevezett MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) tesztet tölthették ki. A nyilatkozó intézményvezető megjegyezte: sok tájékoztatást ugyan nem kaptak, de annyit elmondtak nekik a vizsgálat előtt, hogy a tesztből azt szűrik le a pszichológusok, mennyire eltérő az átlagtól a személyiségük. Az MMPI feladatsorból lapunk által kiválasztott kérdésekre ráismert, például arra, hogy „néha oly rossz gondolataim vannak, hogy jobb nem is beszélni róluk”, „ritkán van székrekedésem”, „nemi életem kielégítő”, „néha megszáll a gonoszlélek”, „előfordul, hogy furcsa, idegenszerű élményeim vannak”, „sohasem voltak kellemetlenségeim nemi magatartásom miatt”.

A teszt kitöltése után egy klinikai szakpszichológus előtt jelentek meg, aki a kiértékelt kérdőívvel várta őket. Beszéltek az intézményvezető magánéletéről és szakmai életútjáról is. A pszichológus rákérdezett arra, hogy töltött-e le pedofil tartalmú videókat, esetleg nézegetett-e ilyen témájú képeket. A pszichológus azt is hozzátette: bátran és őszintén válaszolhat ezekre a kérdésekre, mert ami ott elhangzik, az köztük marad.

Ez utóbbi meglepő, hiszen a teszt célja épp az, hogy kiszűrjék és eltávolítsák a pedofil hajlamú dolgozókat.

Szóba került a párkapcsolata is, illetve arra is kíváncsi volt a vizsgálatot végző szakember, hogy homo- vagy heteroszexuális. Megkérdezte, találkozott-e a gyermekvédelemben szexuális abúzussal, dolgozó és nevelt között kialakult szerelmi viszonnyal, illetve ha igen, miként kezelték ezeket az eseteket.