Ugrás a cikkhez
Reklám

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához hasonlóan magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök. A német lap szerint mindez azzal lehet összefüggésben, hogy egyre több kínai befektető és munkavállaló érkezik Magyarországra, akiket a kínai állam továbbra is felügyelni akar.



Illusztráció: Whang Zhao / Getty Images

A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek megerősítette, hogy

a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.

Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

„Hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollegáikkal közös szolgálatot a Balatonnál” – írták válaszukban.

Az érintett városokat, a részt vevő rendőrök létszámát, a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket a végrehajtó szervek alakítják majd ki a szolgálatszervezési szempontok figyelembe vételével.

A megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait.

Nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Magyarországon is működik két ilyen rendőrségi szolgáltató központ: Józsefvárosban és Kőbányán. Papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és ha kell, tagjait is hazakényszeríti. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak, írja a lap.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából