A Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állított hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettének elkövetése miatt egy bűnügyi felügyelet alatt álló nógrádi férfit. Az elkövető egy benzinkúton elsodorta az autót visszatartani igyekvő rendőrt és polgárőrt, akik a földre estek, és nyolc napon belüli sérüléseket szenvedtek.




A tényállás szerint a húszas évei végén járó férfi annak tudatában, hogy megújítás hiányában közel két éve nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel, 2023. szeptember 19-én este egy előző nap kölcsönkért gépjárművel nógrádi otthonából Budapestre autózott két utasával.

A férfi másnap kora hajnalban az ismerősével megállt egy újpesti benzinkúton, ahol egy – polgárőr társával – szolgálatot teljesítő rendőr intézkedést kezdeményezett vele szemben, a jármű közlekedésre alkalmasságának ellenőrzése céljából. A rendőr személyazonosságának igazolására és a jármű forgalmi okmányainak átadására szólította fel a férfit, aki az iratokat nem adta át, majd közölte, hogy bár a bal első ülésen ült, a járművet nem ő vezette, hanem a shopjában tartózkodó ismerőse.

Amikor a férfi észlelte, hogy magyarázata a rendőrt nem győzte meg, így az intézkedést folytatni akarta, az elkövető az autót beindította, és nagy sebességgel elhajtott. A férfi eközben a járművet visszatartani igyekvő rendőrt és polgárőrt a bal első ajtóval elsodorta, akik ennek következtében a földre estek, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki – a más bűncselekmények mellett garázdaság és ittas vezetés vétsége miatt korábban már többször elítélt – férfit, és sikeresen indítványozta, hogy a bíróság a gyanúsítottal szemben rendeljen el bűnügyi felügyeletet, és magatartási szabályként írja elő a vezetéstől való eltiltást.

A nyomozó ügyészség a bűnügyi felügyeletben lévő elkövetőt gyorsított eljárásban a mai napon bíróság elé állította. Az ügyben a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság fog dönteni - olvasható az ügyészség honlapján.