Ugrás a cikkhez

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: nem lehet megtenni a korábban évtizedeket dolgozó nyugdíjasokkal, hogy cserben hagyjuk őket, ezért volt szükség a csütörtökön bejelentett nyugdíjkiegészítésre.

A nyugdíjasokkal van egy megállapodása a kormánynak

– idézte fel a miniszterelnök. Mint részletezte: vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét (ez a tegnapi bejelentés alapján sem jön össze – a szerk.) , így a mostani kiegészítést is beleépítik az idősek nyugdíjába, és azzal együtt tervezik majd a következő emeléseket.

A gyomros után fejszével is kapott az infláció

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, az inflációval szemben a jegybanknak egy példával élve csak „bicskája” volt, ezért volt szükség arra, hogy a kormány „fejszével” vegye át az inflációval való küzdelem feladatát és felelősségét. Ez a szokásostól eltérő módszer – mutatott rá a miniszterelnök, ugyanakkor mint mondta, nem tehették meg, hogy ne avatkozzanak be közvetlenül (ez alatt többek között az árfigyelőt érti, a felelősségükről persze nincs szó – a szerk.), és mint mondta, a beavatkozás sikeres volt.

A fejszecsattogásnak meg lett az eredménye, az inflációt letörtük, az év végére egyszámjegyű lesz

– mutatott rá Orbán Viktor minsizterelnök, valamint aláhúzta: már a bérek emelkedése van fókuszban

„A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben már megindult” – tájékoztatott a kormányfő, valamint hozzátette azt is: könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyob bővülés, miközben a magyar cégek is lényegesen veresenyképesebbek lettek. Ez így együtt megadja az esélyt arra, hogy „2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz”.

A kormány lokalizálni, a Nyugat globalizálni szeretné a szláv testvérháborút

Az orosz-ukrán háborúban a „frontvvonalak nem mozdulnak, mégis tízezrek halnak meg”

– mondta el kérdésre válaszolva a miniszterelnök, hozzátéve, hogy közben senki nem látja, hol lesz ennek a vége. Mint felidézte: Magyarország már a háború kitörésekor teljesen másként látta a konfliktust, mert mint modta ez nem egy globális konfliktus, hanem egy szláv testvérháború. Mint rámutatott: nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk, holott egyes nyugati országok mintha ki szeretnék azt terjeszteni.

A háborúban álló Ukrajna uniós csatlakozásról szólva a miniszterlenök elmondta: ahhoz minden uniós országnak hozzá kell járulnia, de a magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák két éve múlva Ukrajna uniós tagságát. Orbán Viktor szerint egyébként is fontos kérdés, hogy érdemes-e tárgyalni egy háborúban álló ország felvételéről, miközben még azt sem tudjuk mekkora.

Ukrajna anyagi támogatásáról szólva a kormányfő arra is kitért, nem látja, hogy lehetne több pénzt adni Ukrajnának, mert az Európai Unióban is hiány van. Mint rámutatott:

Brüsszel tartozik Magyarországnak több mint 1200 milliárd forinttal,

és húzzák az időt. Már nem azt mondják, hogy nem adják ide, hanem húzzák az időt – tájékoztatott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „az egész vita mostmár abszurd. Mindenki érzi, hogy Magyarország minden vállalást teljesített”.

Arról szólva, hogy meddig tart Brüsszel időhúzása, Orbán Viktor úgy fogalmazott: szerinte Brüsszel a lengyel választás végére vár, mert meg akarják buktatni a lengyel konzervatív kormányt. Ha ez sikerül, Brüsszel úgy érezheti, hogy majd könnyebben kezelheti hazánkat. Ha viszont győz a konzervatív lengyel kormány, továbbra is együtt fog működni hazánkkal.

A nagy betelepítő szerint csak a baloldal migrációpárti

A migráció a jövőt döntően befolyásolhatja, és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az EU – mutatott rá kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Mint kifejtette: eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, de „a balodal migrációpárti”, a hazai baloldal képviselői az EU-ban megszavazzák azokat a döntéseket, amelyek serkentik a migrációt, pedig a probléma kezelésének alapja az, hogy

ha meg akarod védeni magad az illegális migrációtól, ne engedd be az illegális migránsokat

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: ha egyszer már beengedték az illegális migránsokat az országok (Orbán is megtette, vonakodva építették csak meg a Toroczkai javasolta kerítést, helyette migránstáborokban gondolkodtak, és a Keleti pályaudvar környékét árasztották el – a szerk.), nagyon nehéz utána kezelniük a helyzetet.

„Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni” – idézte fel Orbán Viktor álláspontját. Mint kifejtette: mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket. A kormányfő arra is kitért: ami a migráció kapcsán meglepő az az, hogy immár Szlovákia is kihátrált az eddigi migrációellenes álláspontból, ami Magyarország szomszédja lévén komoly probléma. („Szerencsére" a migránsok nem hátráltak ki Felvidékről, tömegesen jutnak át tőlünk, ami a például Ásotthalom környékén tapasztalható állapotokat látva nem csoda – a szerk.)

(Mandiner nyomán)

Frissítés: Az ukrán külügyi szóvivőnek nem tűnt fel, hogy nem nyerték meg még a háborút

Orbán Viktor ma reggel arról beszélt a közrádióban Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán, hogy az ország területi háborúban van, így nem tudjuk, mekkora a területe, mekkora a népessége. – Nem tudjuk, hogy ennek az országnak mekkora a területe – mondta Orbán, aki szerint példátlan lenne úgy felvenni egy országot, hogy nem ismerjük a paramétereit.

Pozitív fejleményként értékelem, hogy Magyarország miniszterelnöke aggódik Ukrajna EU-csatlakozása miatt. Tájékoztatjuk, hogy Ukrajna területe változatlan, továbbra is a nemzetközileg elismert határok veszik körbe

– fogalmazott Oleg Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a Facebook-oldalán.

Az ukrán tisztviselő nem először reagál Orbán-interjúra. Korábban a Tucker Carlsonnal folytatott beszélgetés kapcsán szólalt meg, mondván, „nem tudjuk, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem területeivel, sem szuverenitásával.”

(24)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából