Ugrás a cikkhez
Reklám

A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) közzétette az antiszemita vélekedéseket vizsgáló felmérés eredményét. Egész Európában az éllovas Spanyolország, ahol a megkérdezettek 26 százaléka vall antiszemita nézeteket. Külön vizsgálták az antiszemitizmus megnyilvánulásait Kelet-Európában, ahol 39 százalékkal Magyarország az éllovas. Ukrajnában viszont a zsidó elnök, Volodimir Zelenszkij népszerűségének köszönhetően az orosz-ukrán háború kitörése óta jelentősen csökkent az antiszemitizmus – írja a hidabroot.org izraeli hírportál.



Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga igazgatója (Michael Brochstein felvétele)

A New York-i székhelyű Rágalmazás Elleni Liga nevű zsidó szervezet által hat nyugat- és négy kelet-európai országban (az utóbbiak közé sorolja Magyarországot és Lengyelországot is – H. J.) elvégzett legújabb felmérés szerint a vén kontinensen még mindig mélyen gyökereznek a zsidókról alkotott klasszikus antiszemita nézetek. A szerdán közzétett eredmény szerint a megvizsgált hat nyugat-európai ország közül legtöbben Spanyolországban, a megkérdezett polgárok 26 százaléka vall antiszemita nézeteket. Minden négy spanyol közül egy hisz a klasszikus antiszemita sztereotípiákban. Hiszik azt, hogy a zsidók szeretik a pénzt, vagy azt, hogy a zsidók uralják annak az országnak a kormányát, amelyben éppen élnek.

Spanyolország után a második helyen, 24 százalékkal Belgium áll, míg a belgákat Franciaország követi 17 százalékkal. A szintén jelentős számú zsidó lakossággal bíró Nagy-Britanniában a felmérés szerint a polgárok tíz százaléka vall antiszemita nézeteket. A hat nyugat-európai ország közül viszont legjobb a helyzet Hollandiában, ahol a megkérdezetteknek csak hat százaléka fejtett ki antiszemita álláspontot.

A Rágalmazás Elleni Liga külön felmérést folytatott négy kelet-európai országban (egy kalap alá véve a kelet- és a közép-európai országokat – H. J.). A kiadvány mindenekelőtt megállapítja, hogy ezekben az országokban még mélyebben gyökerezik az antiszemitizmus, mint a kontinens nyugati részében. A megvizsgált négy ország, Magyarország, Ukrajna, Oroszország és Lengyelország közül a legtöbben Magyarországon, a megkérdezettek 37 százaléka fejtett ki antiszemita álláspontot, míg Lengyelországban a megkérdezettek 35 százaléka, s végül Oroszországban csak 26 százaléka.



Volodimir Zelenszkij - népszerűsége miatt csökken az antiszemitizmus Ukrajnában (fotó: AFP)

Az előző felmérés óta legnagyobb mértékben Ukrajnában csökkent az antiszemita nézeteket valló emberek száma (pontosabban: a megkérdezetteké – H. J.), mert a Liga szerint a 2019-ben mért 46 százalékról 2023-ban 29 százalékra csökkent. (Ukrajnában még így is több az antiszemitának nevezett ember, mint a területileg jóval nagyobb és népesebb Oroszországban – H. J.) A felmérést végzők szerint ez a drámai csökkenés elsősorban Ukrajna elnöke, a zsidó Volodimir Zelenszkijnek népszerűségének, pontosabban az orosz hadsereg támadásával szembeni kitartó ellenállásának köszönhető.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás Elleni Liga igazgatója a mostani felmérést összegezve elmondta: aggasztó, hogy igen sok európai még mindig hisz a történelemben gyökerező antiszemita kitalációkban, mint például abban, hogy a zsidók a természetüknél fogva kapzsik, uralják a kormányt és a gazdasági életet, vagy hűségesebbek Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, amelyben élnek.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából