A rituális állatvágások betiltását kezdeményezi a közeljövőben a Mi Hazánk Mozgalom egyik parlamenti képviselője.




Hétfői sajtótájékoztatóján Szabadi István azzal érvelt: sem a kóser, sem a halal vágás előtt nem kábítják el az állatokat, amivel indokolatlanul okoznak nekik felesleges szenvedést.

Hozzátette: a közeljövőben benyújtandó kezdeményezése illeszkedik az európai szabályozáshoz és joggyakorlathoz, hiszen több államban - így Belgiumban, Dániában, Norvégiában, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában - is érvényben van hasonló korlátozás.

Az európai bírósági gyakorlat is rendelkezik arról, hogy a rituális vágások tilalmazása nem jelenti a vallásszabadsághoz való jog megsértését - jelentette ki a képviselő.

Csott Károly, a Mi Hazánk állatvédelmi kabinetjének elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, pártjuk alapítása óta tesz a környezet- és az állatvédelemért, elítélik az állatkínzást, és letöltendő börtönbüntetést követelnek az ezt elkövetőknek.

A haszonállatok levágása csakis méltón, kíméletesen, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat és szenvedést okozva történhet - fogalmazott a politikus.

(MTI)

Korábban írtuk:

- "A kormányzat célja, hogy Magyarország Európa egyik legnagyobb kóser élelmiszertermelőjévé váljon"

- Toroczkai videója kicsapta a biztosítékot Slomóéknál: az állatvédelem mint gyűlöletpolitizálás

- Tudta? Európa (és Köves Slomóék) legnagyobb kóser vágóhídját az ön pénzéből építették

- Semjén szerint a zsidóktól függ a saját identitásunk, ezért a kóservágás élharcosa lett

- Orbán a sakterek védőszentje, hazánk az európai kóser húsellátás egyik központja lett

- Kiterjesztett Izrael: Magyarországra importált sakterekkel gondoskodnak Orbánék az európai zsidók kóser étkeztetéséről