Ugrás a cikkhez
Reklám

Vít Rakusan cseh belügyminiszter felszólította csütörtökön magyar hivatali partnerét, Pintér Sándort, hogy Magyarország gyorsítsa fel a Csehország területén tartózkodó "ukrajnai roma menekültek" esetleges ukrán-magyar kettős állampolgárságának ellenőrzését, mert az ilyen státusú embereknek nincs jogosultságuk a menekülteket megillető segélyekre Csehországban. Ezt maga Rakusan közölte csütörtökön Prágában újságírókkal azt követően, hogy a témáról telefonon egyeztetett a magyar belügyminiszterrel.Korábbi fotó: Laurent Dubrule / MTI / EPA

"Felkértem a magyar felet a vizsgálatok néhány napon belüli gyors és következetes elvégzésére, hogy a cseh fél hivatalosan megtudhassa, van-e vagy nincs az illető személyeknek magyar útlevelük" - jelentette ki Rakusan, akinek szavait a CTK hírügynökség idézte.

A miniszter továbbá elmondta: felhívta magyar partnere figyelmét arra, hogy Csehország a területén tartózkodó, magyar útlevéllel rendelkező "ukrán" menekülteknek felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítja őket.Fotó: Fiora Garenzi / Reuters

A prágai média szerint jelenleg a prágai vasúti főpályaudvaron több száz "ukrajnai roma" tartózkodik, jórészt Kárpátaljáról, közülük állítólag sokan kettős, ukrán-magyar állampolgárok. A belügyminisztérium szerint ők nem jogosultak a csehországi segélyekre, s a pályaudvaron a helyzet egyre csak romlik. A menekültek a várótermekben vagy a számukra kijelölt vasúti szerelvényekben tartózkodnak, kevés élelemmel és rossz higiéniai körülmények között. A problémáról már a közszolgálati Cseh Televízió is beszámolt hétfő esti híradójában.

A csehországi cigány szervezetek közös levélben felszólították Petr Fiala miniszterelnököt: tekintettel a helyzet komolyságára és folyamatos romlására, hívja össze a kormány mellett működő "roma tanács" válságtanácskozását.Fotó: Martin Knitl / Cseh Rádió

A prágai önkormányzat a probléma további súlyosbodásának megakadályozása céljából a héten a külvárosi Trója negyedben egy 150 személy befogadására alkalmas sátortábort építtetett. Stefan Hrib főpolgármester szerint ebben a sátortáborban helyeznék el azokat a menekülteket, akiknél ellenőrizni kell, hogy az ukrán mellett magyar állampolgársággal is rendelkeznek-e. Ha van magyar állampolgárságuk is, akkor Csehországban nem jogosultak semmilyen segélyre.

A belügyminiszter csütörtöki nyilatkozata szerint nekik a cseh állam felajánlja, hogy vonaton Magyarországra szállítják őket. A táborban legfeljebb 30 napig tartózkodhat valaki. Ez az állampolgárság ellenőrzésére megszabott maximális idő - jegyezte meg a miniszter.

Vít Rakusan szerint a folyamat felgyorsításáról és hatékonyabbá tételéről rövidesen tárgyal Martin Vondrásek cseh országos rendőrfőparancsnok és a magyar idegenrendészet igazgatója.

(MTI nyomán)

Frissítés: olvasónk írja:

A hírrel kapcsolatban az alábbi Vujity Tvrtko-videót szeretném ajánlani.

A felvétel Európa legnagyobb cigánytelepén, Munkácson készült.

A legérdekesebb mondatok:

Rengetegen mennek Csehországba dolgozni. Most nem olyan régen megnyílott a cseh munkaerőpiac, és külön szervezik őket, tehát a telep vezetőjének gyermeke is elment innen Csehországba dolgozni.

A fenti mondatok 5:48 - 6:15 között hangzanak el a videóban.

Érdekes kérdés tehát, hogy ha a munkaerőpiacát megnyitotta Csehország a kárpátaljai cigányok előtt, sőt, külön szervezik őket csehországi munkákra, akkor miért is akarják őket Magyarországra vonatoztatni?

Vagy a "munkaképes" cigány jól jön, a menekült meg már nem kell? Ez nem diszkrimináció, tessék mondani?!

Jómagam némi humorral azt javaslom, hogy ha csak egy percig is, de legyünk jó demokraták, és ne engedjük, hogy a csúnya, rasszista cseh állam kitoloncolja ezeket az igazán hasznos és értékes embereket! Legyenek csak ilyenformán is szolidárisak az általuk annyira imádott Puccsrajnával!

Korábban írtuk:

- Euractiv: Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban nő az ellenérzés az ukrán menekültekkel szemben

- A csehek most már tényleg nem akarnak több segélyt adni a kárpátaljai cigányoknak - még bűnözést is emlegetnek

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából